Momenteel zijn we onder andere in een prachtige boerderij in Eerbeek de woonkeuken aan het opknappen, de vorige bewoners hadden zelf de basisleem aangebracht. Deze lagen worden nu aangepast en afgewerkt volgens de moderne eisen, met leemmaterialen van Claytec.

Ecologische eigenschappen

 • er is weinig energie nodig bij de winning, het transport en de verwerking van leem
 • droging geschiedt door zon en wind
 • resten en afval zijn zonder meer her te gebruiken of stortbaar
 • er vinden geen chemische bewerkingen plaats
 • leem bevat houtconserverende stof Ichtiol
 • leem heeft van nature een laag vochtgehalte en geeft daardoor een bescherming tegen schimmel en rot

Biologische eigenschappen

 • reinigend, genezend en desinfecterend (leem bindt schadelijke stoffen uit de lucht)
 • chemisch neutraal
 • goede thermische, warmtebufferende eigenschappen
 • goede ademende en vochtregulerende eigenschappen
 • leem werkt geluidsabsorberend en geluiddempend

Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouwmethode nogal arbeidsintensief was.

Omdat passief bouwen tegenwoordig de norm is, wordt de kwaliteit van de gebruikte materialen steeds belangrijker. Volgens ons ligt hier de kracht van Claytec, Dit is de leem die wij hebben gebruikt voor dit project. “Leem draagt door zijn uitstekende vochtregulerende eigenschappen aantoonbaar bij aan een gezonder en prettiger binnenklimaat. Je merkt het direct wanneer je een ruimte binnenloopt waar de wanden en plafonds met leem gepleisterd zijn. De leem houdt de luchtvochtigheid constant en de luchtkwaliteit op peil, het maakt ruimtes aangenamer. Claytec vertaalt deze behoefte in hedendaagse bouwoplossingen.”

Wij van Ecowonen zijn al jaren overtuigd van de kwaliteiten van leem in je woning, wil je hier meer over te weten komen of heb je interesse in een vrijblijvend advies of offerte, stuur een mail naarinfo@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-15429978. Wij geven 5 jaar garantie op de door ons uitgevoerde werken

Ecowonen is lid van de NOA (Nederlandse vereniging van Ondernemers in de Afbouwsector) en werkt met de Afbouwgarantie, opgesteld door de NOA in samenwerking met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.