Keuze genoeg voor buiten

vraag offerte

Een veelvoud aan mogelijkheden met buiten afwerkingen

Alhoewel Nederland een land is waar veel buitengevels met baksteen zijn afgewerkt, krijgen woningen ook hier meer vorm en inhoud door buitengevels met stucwerk af te werken. De verschillende soorten ecologisch bouwen of buitengevel isolaties vragen hier ook om.

Stucwerk op bijvoorbeeld kalkhennep blokken of wanden die gestort zijn in kalkhennep, strobaal of strobox woningen, of natuurlijk de meer klassiekere vakwerkhuizen, Allemaal hebben ze een ding gemeen en dat is dat ze aan de buitenzijde voorzien zijn van een laag kalk of leem.

Op dit moment is het zeer actueel om woningen energiezuiniger te maken. Enerzijds kan dit door energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, anderzijds kan dit door het energieverbruik te beperken. Gevelisolatie is hierbij de ideale manier om de gasrekening te verlagen. Zonder grote bouwkundige ingrepen en met een zeer mooi esthetisch resultaat kom je er warmpjes bij te zitten. In het geval van een oude boerderij waar de buitgevels beschermd zijn kan dit niet en zal er aan de binnenzijde geisoleert moeten worden.

Welke materialen kunnen we gebruiken?

Leem

Leem is niet direct waterdicht, en heeft in sommige gevallen een overstek nodig van het dakbeschot. De beste keuze voor leem is langdurig onder water gebluste ‘putkalkverf’ of vette kalkverf, die een goede hechtende verbinding aangaat met de leemstuc eronder en die geschikt is voor buitengevels. Ook een silicaatverf is een oplossing, en in sommige gevallen word de leem met een kalken ossenurine vermengt zodat er een waterdichte stuc ontstaat. Omdat de bindende kracht van leem, de hoeveelheid klei is die erin zit, zorgt kalk voor een zekere stabilisatie in het geval buiten werkzaamheden toegepast moeten worden.

Kalk

Natuurlijk werken we met kalkpleisters, die we vooral inzetten op buitengevels over bijvoorbeeld Kalkhennep wanden of strobalen bouw, maar ook gesaneerde oude boerderij gevels worden het beste met een natuurlijke kalk afgewerkt.In het circulair, biobased en duurzaam bouwen verhaal zijn er eigenlijk maar een aantal materialen die aan alle eisen tegemoet komen. Leem is er een van, maar ook kalk. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu

 

Kalei

Kaleien is een techniek tussen stuc en schilderwerk in waarbij een dikke kalkpleister met een blokborstel op de muur wordt gebracht. Kalei wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties.

Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerklaag. De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermlaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look.

De dikke laag hydraatkalk kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan het project

Wil jij een offerte in buiten stukadoors of schilderwerk
Voor een duidelijke prijsopgaaf moeten we altijd het werk kunnen zien op lokatie in verband met ondergronden, voorbereidingen etc.

Telefoon 0575-779.729 of mobiel 06-154.299.78