Kalk
Bewezen resultaat

Portfolio Stel je vraag

Wat is Kalk ?

In de natuur komt kalk voor als calciumcarbonaat in onder meer kalksteen en mergel

Waarom Kalk?

De voordelen van het pleisteren van buitenmuren kunnen opgesplitst worden in esthetische en technische overwegingen.

Technische overwegingen

De Schimmelwerende, bacteriedodende en ontsmettende eigenschappen van kalk zijn ongekend

Voorbereiding

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Ideaal voor o.a kalkhennep en strobouw

Werkgebied

Lucht of hydraulische kalk

Resultaat

Veel toepassingen mogelijk

Start je kalk project met ons

Werken met kalkmortels aan uw woning valt nog steeds binnen het 9% BTW  tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar. Studio Ecowonen neemt opdrachten met kalk stukadoorswerk aan de buitengevels aan in de lente en zomerperiode en soms in de herfst. Binnen kunnen we het hele jaar door werken. We komen altijd eerst kijken naar de werkplek om de situatie goed te beoordelen.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Of bel met Peter van Hemert 06-154.299.78

Kalk

Bewezen resultaat

Schimmelwerende, bacterie dodende en ontsmettende eigenschappen van kalk

Natuurlijk werken we met kalkpleisters, die we vooral inzetten op buitengevels over bijvoorbeeld Kalkhennep wanden of strobalen bouw,

maar ook gesaneerde oude boerderij gevels worden het beste met een natuurlijke kalk afgewerkt.

In het circulair, biobased en duurzaam bouwen verhaal zijn er eigenlijk maar een aantal materialen die aan alle eisen tegemoet komen. Leem is er een van, maar ook kalk. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Net als leem zorgt kalk voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en de alkaliteit vinden schimmels geen voedingsbodem in kalk, Welke een positieve uitwerking hebben in monumenten en oudere gebouwen, maar ook op het binnenklimaat van nieuwbouw. Wij hebben verschillende erg goede natuurlijke kalkpleisters voor u geselecteerd waaronder Tadelakt, de bijzondere Marokkaanse kalkpleister voor badkamers en natte ruimtes!

Zuiver kalk

Uit Belgie komt de zuiverste kalk

Luchtkalk of Hydraulische kalk

Het voornaamste verschil tussen luchtkalk en hydraulische kalk is dat luchtkalk uithardt door blootstelling aan de lucht, terwijl hydraulische kalk voornamelijk uithardt door blootstelling aan water. Aangemaakte mortels moeten binnen korte tijd worden verwerkt en leveren een hard, rigide en minder damp-open eindresultaat.

Luchtkalk is een eenvoudig te verwerken en veelzijdig materiaal. Aangemaakte mortels blijven houdbaar zolang deze nat zijn, kunnen gebruikt worden als metsel- en voegmortel, voor grof en fijn pleisterwerk zowel binnen als buiten en als basis voor kalkverf. Hydraulische kalk mortels worden opgezakt in poedervorm aangeleverd en worden na het mengen met water direct verwerkt.

Wanneer we kalkpleister met cement gaan vergelijken zien we duidelijke verschillen. Zo is hij sterk maar minder hard, wat ideaal is voor oude ondergronden. Waar cement de ondergrond als het ware zou kapot trekken kunnen wij hier perfect kiezen voor een kalkpleister. Daarbuiten is de kalkpleister waterdamp doorlatend wat goed is voor de vochthuishouding van uw muren.

Natuurkalk afgewerkte wanden

In het moderne bouwen hebben we het voordeel dat we de beste kalk voor de beste toepassing kunnen gebruiken, in combinatie met een oneindige variatie aan granulaten, om zo op allerlei manieren kalk toe te passen.

Met natuurkalk afgewerkte wanden kunnen blijven ademen en hebben een natuurlijke desinfecterende werking. Zo worden schimmelgroei in de woning voorkomen en ontstaan moderne en gezonde afwerkingen, zonder kunstmatige toevoegingen. Dat is de onderscheidende factor.

Voordelen

  • 100% natuurlijk materiaal
  • Zuivere kalkpleister & kalkverf
  • Schimmelwerend
  • Soepele en prettige verwerking
  • Hoge opbrengst
  • Diffusie-open & vochtregulatie
  • Aangenaam binnenklimaat
  • Veel toepassingsmogelijkheden
  • Damp-open en elastisch

Wij passen kalk veel toe als binnen en buiten pleister, op baksteen muren, houtwolvezelplaten, kurkplaten, kalkhennep. Daarbij speelt steeds het grote voordeel van de damp-openheid en de elasticiteit een belangrijke rol.

Kalk kan ook toegepast worden als saneerpleister om vocht uit de muren te trekken maar toch de zouten te bufferen en zo historische gebouwen te beschermen of toe te passen bij renovaties.

Kalk biedt oneindig veel toepassingen waarvan wij er al heel wat gebruikt hebben maar waar wij ook erg leergierig zijn om nog nieuwe toepassingen te vinden of uit te proberen.Bij het toepassen van kalkmortel gaat het enerzijds om de keuze van een passende mortelsamenstelling en anderzijds om de juiste verwerkingswijze van de mortel.

Mortel samenstelling en vereiste eigenschappen

Voor een hydraulische mortel kan als bindmiddel voor een hydraulische steenkalk worden gekozen, een lucht hardende steen- of schelpkalk met toevoeging van tras (puzzolaan) of een combinatie van kalk en cement (een zogenaamde bastaardmortel).

Een hydraulische (kalk)-mortel heeft doorgaans een grotere mechanische sterkte en een grotere hechting dan een niet-hydraulische mortel. Een puzzolaan zorgt voor een sterkere hechting van de mortel aan de steen. Traskalkmortels hebben in het algemeen een samenstelling waarbij tras en kalk in gelijke volumeverhouding aanwezig zijn. Het volume tras moet niet groter zijn dan het volume luchtkalk en het volume zand niet groter dan drie maal het volume kalk plus tras.

contact