Het kabinet wil het lage BTW-tarief van 6% per 1 januari 2019 verhogen naar 9% zo blijkt uit het Belastingplan 2019. Op die manier komt er ruimte om de belastingen op inkomen te verlagen. Het belasten van consumptie is namelijk stabieler en heeft minder verstorende effecten dan de belasting op arbeid. 18 december 2018 zal de Eerste Kamer stemmen over het Belastingplan 2019 waar de btw verhoging onderdeel van is.

Om de uitvoering van het fiscale stelsel dat in 2019 moet ingaan te realiseren, wordt onder andere het lage BTW-percentage van 6% verhoogd naar 9%. Dit blijkt uit het Belastingplan 2019. Goederen en diensten worden dus duurder voor particuliere consumenten. Onder deze goederen en diensten vallen onder andere voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Daarnaast vallen de volgende diensten onder dit nieuwe 9% BTW-tarief:

  • reparatie van fietsen, schoenen en kleding;
  • diensten van kappers;
  • werkzaamheden aan woningen;
  • cultuur en recreatie;
  • sport, waaronder zwembaden en sauna’s.

Het stukadoors en schilderwerk aan woningen ouder dan 2 jaar zal dan komen te vallen onder deze btw-verhoging. Als het lage tarief op arbeidsintensieve diensten, waar stukadoors- en bepaalde isolatiewerkzaamheden nu onder vallen, op 1 januari a.s. wordt verhoogd van 6% naar 9%, dan moet u hier nu al rekening mee gaan houden na 1 januari 2019.

Wil je meer informatie over de BTW verhogingen?

Laat ons iets weten en mail naar info@ecowonen.net