Voor mensen in Almen gaan we starten met de stukadoorswerken in Natuurgips en afwerking in kleurleem in hun woning in Almen, Natuurlijke en ademende materialen maken het verschil in je kostbare woning

Natuurgips wordt als delfstof uit gipsgroeven gehaald. Wereldwijd zijn er verschillende groeven, vooral het bekken rond Parijs is heel bekend voor zijn zeer zuivere gips. Afhankelijk van de geologische toestand wordt er gewerkt met open mijnbouw, dan wel met ondergrondse schachten om de gips uit de ondergrond te halen. Deze gips is helemaal natuurlijk.

Ken de verschillen in gips?

Natuur gips, RO-gips en fosfor gips, wat is het verschil? Hoe “natuurlijk” is natuurgips en is fosfor gips echt zo radioactief?

Voor de vervaardiging van gipspleisters en gipskartonplaten worden er 3 soorten gips gebruikt:

Natuurgips:
Natuurgips wordt als delfstof uit gipsgroeven gehaald. Wereldwijd zijn er verschillende groeven, vooral het bekken rond Parijs is heel bekend voor zijn zeer zuivere gips. Afhankelijk van de geologische toestand wordt er gewerkt met open mijnbouw, dan wel met ondergrondse schachten om de gips uit de ondergrond te halen. Deze gips is helemaal natuurlijk.

RO-gips:
RO-gips (rookgasontzwavelingsgips, soms ook REA-gips genoemd) is een recyclagegips dat gewonnen wordt uit de rookgassen van kolengestookte elektriciteitscentrales. Deze rookgassen worden gefilterd en gereinigd waarbij één van de residuproducten bestaat uit zwaveldampen. Deze zwaveldampen worden neergeslagen met kalk en water waardoor er middels een chemische reactie een zeer zuivere gips ontstaat. Deze is ook zeer wit van kleur.

Fosfor-gips:
Fosforgips  is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van zowel kunstmest als fosforzuur, alsook uit andere processen uit de zware chemische industrie. Het is een zeer zuiver gips, maar bevat ook verhoogde waarden aan radon.

Leemfinish of ook wel kleurleem genoemd is een 100% natuurlijke afwerking

Leemfinish kan worden aangebracht op een droge, stofvrije, vlakke en ruwe ondergrond zonder kieren en gaten. De leemfinish wordt in een dunne laag van 2-3 mm aangebracht. Als ondergrond is basisleem zeer geschikt maar ook bouwplaten waarvan de naden zijn afgewerkt of gepleisterde muren of plafond die stabiel zijn. Gladde ondergronden moeten altijd worden voorbehandeld met een voorstrijkmiddel. Zie bij elk product de handleiding voor instructies en technische gegevens

Mooie leemfinish die we graag verwerken is onder andere die van Tierrafino of Claytec, deze moderne leemfinish is gebonden met cellulose of zetmeel en benaderen de hardheid van gips.

Leempleisters lossen op in water. Ze binden niet chemisch (zoals bijv. cement) maar harden door droging. Oppervlakken kunnen daardoor gedurende langere tijd en zonder tijdsdruk bewerkt worden. Dat de leem oplost in water betekent ook dat men het steeds weer kan hergebruiken. Afval is er niet. Ook is leem onschadelijk voor de huid. Vanwege de uitstekende cohesie en de goede vorm baarheid laat leem zich eenvoudig bewerken, modelleren en aanbrengen.

Leem is een low-energy bouwstof, en het gebruik ervan verduurzaamt bouwprocessen. Dankzij de zorgvuldige selectie van grondstoffen en de doorontwikkelde mengtechnieken voldoen Leem producten aan de allerlaatste eisen. Dit gebeurt allemaal zonder energieverslindende processen zoals branden. Afval bestaat niet, leem is puur natuur.

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies over leemstuc of natuurgips afwerking.

Stuur een e-mail naar info@ecowonen.net

of bel met

Peter van Hemert op 06-154.299.78

Offerte