Leem en kalk als afwerking in jou project nodig?

Bel ons

Soort project

Met welk project kunnen we je helpen?, Waar ben je mee bezig of wat zijn je plannen? Onze werkzaamheden kunnen we breed inzetten, en de materiaal keus is gebaseerd op onze ervaringen en jou wensen. We zetten het even op een rijtje voor je, Gelukkig hebben we de expertise in huis om elke opdracht perfect uit te voeren.

Kalkhennep bouw

Het bestaat uit een combinatie van de houtachtige delen (hennepscheven genaamd) van de stengel van de industriële hennepplant (vezelhennep) en een kalkmix gebaseerd op luchtkalk. Op deze manier kunnen buitenmuren, vloeren en daken worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd. Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat,  De vochtregulerende werking en CO2 opnemende kwaliteiten zijn goede uitgangspunten voor een comfortabele bio-based woning.

Kalkhennep is een bouwmateriaal dat sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw wordt gebruikt in Frankrijk, en vanaf het begin van deze eeuw ook in Groot-Brittannië. Al enige tijd is het nu ook in Nederland een veel gebruikte bouwmethode.

Afwerken van Kalkhennep

Voor de afwerking van de binnen en buitenzijde  zijn er verschillende mogelijkheden. Wij adviseren en voeren de werkzaamheden voor je uit. Voor de binnen en buitenzijde zijn er veel opties;

Houtskelet bouw

Het principe van ons houtskelet bouwsysteem is eenvoudig. De fundering en begane grondvloer worden op ‘traditionele’ wijze uitgevoerd in beton. De wanden, vloeren en daken bestaan uit een open houten raamwerk samengesteld uit gecertificeerd bouwhout, welke in de spouw en tussen het regelwerk maximaal gevuld worden met isolatiemateriaal. Hiermee wordt moeiteloos en zonder ruimteverlies een zeer hoge isolatiewaarde bereikt.

Op deze manier ontstaat een duurzame en uitstekend geïsoleerde woning, welke voorzien is van traditioneel gemetselde buitenmuren en dakpannen, waardoor gegarandeerd een onderhoudsarm huis gerealiseerd wordt. Houtskeletbouw is de bouwmethode waar minimaal gebruik gemaakt wordt van cement.

Houtskeletbouw (ook wel afgekort als HSB) is tegenwoordig in Nederland steeds meer de ‘normale’ manier van bouwen geworden bij particulier opdrachtgeverschap (vrijstaande huizen). Houtskeletbouw wordt wereldwijd toegepast en is uitgegroeid tot een uiterst betrouwbare bouwmethode. In de Scandinavische landen, maar ook Canada, Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is houtskeletbouw dé manier van bouwen. Het overgrote deel van de woningen die daar worden gerealiseerd zijn dan ook houtskeletbouw woningen

Strobouw

In het verleden is stro op verschillende wijzen toegepast als bouwmateriaal. Bij Bouwen met strobalen worden strobalen in verband gestapeld tot zij een muur vormen. Deze wand kan worden toegepast als isolerende gevel en kan indien gewenst ook een dragende functie vervullen. Binnen- en buitenzijde worden afgewerkt met een pleisterlaag tegen brand, weersinvloeden en mechanische beschadiging. Andere beschermende afwerklagen zijn uiteraard mogelijk, het is echter in alle gevallen aan te bevelen ten minste 1 laag pleister direct tegen de strobalen aan te brengen.

Bouwen met strobalen is ontstaan in de Midden-Amerikaanse staat Nebraska. De oudste gebouwen van strobalen zijn aan het begin van de 20e eeuw gebouwd. Verscheidene van deze gebouwen zijn nog in goede staat. In het begin van de jaren 80 ontstond er in Europa belangstelling voor deze bouwtechniek. Met name omdat het een milieuvriendelijke en eenvoudige bouwmethode is

Afwerken van Stro

Voor de afwerking van de binnen en buitenzijde  zijn er verschillende mogelijkheden. Wij adviseren en voeren de werkzaamheden voor je uit.

Leemstuc aan de binnenzijde en een kalkpleister (traskalk, schelpkalk) aan de buitenzijde. Naast de goede isolatie wordt het leefklimaat in de woning gunstig be invloed door de vochtregulerende en dampdoorlatende eigenschappen van de wandafwerking. Bij een andere afwerking (voorzetwanden van hout of steen) altijd minimaal een pleisterlaag aanbrengen als bescherming tegen intrekkend vocht, aantasting door insecten, en als brandpreventie.

Restauratie en renovatie werkzaamheden

Als ondersteuning van jou aannemer, of van de  vaste aannemers waar we mee werken treden we graag op bij de restauratie en renovatiewerk zaamheden in je woning, We zijn gespecialiseerd in het na-isoleren en afwerken van oude boerderijen.

Vaak hebben de panden waar we in werken een monumenten status en deze staan buitengevel isolatie niet toe, en zal er dus van binnenuit geisoleerd moeten worden.

Van binnenuit isoleren van oude huizen is buitengewoon riskant. Vocht, bevriezing van stenen, verrotten van houten constructiedelen in de isolatielaag enzovoorts kunnen grote problemen veroorzaken.
Bij enkelsteens gebouwde boerderijen met overstek en een gunstige plaatsing van de de dak en verdiepingsbalken (sporen) kan je met veel voorzichtigheid verantwoord van binnen uit isoleren. maar zijn er nog genoeg vragen waar je rekening mee moet houden.

De muren van binnen isoleren met een minerale isolatieplaat zoals bijvoorbeeld Pavatex of Homatherm en daarover wandverwarming en leemstuc zijn gewilde en zeer energie zuinige oplossingen voor boerderijen en oudere woningen. Meestal zijn de muren door de oude stuclaag erg krom en oud en dus niet ideaal voor het verlijmen van de houtvezelplaat. Wij kunnen de wanden weer recht maken en eventueel de oude stuclagen saneren.

Lees het artikel in Herenhuis; Over de lemen muren in het Paasjanshuis in Ruurlo 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verbouwing doe je niet iedere dag en kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Daarnaast kan het zijn dat je niet weet waar je moet beginnen en wat de beste volgorde is. Hij loopt uit de hand in tijd en geld doordat dingen tegen zitten of zelfs compleet vergeten waren.

Voor de afwerking van de binnen en buitenzijde  zijn er verschillende mogelijkheden. Wij adviseren en voeren de werkzaamheden voor je uit. Voor de binnen en buitenzijde zijn er veel opties;

De prijzen voor het afwerken zijn afhankelijk van de dikte van het materiaal, De oppervlakte hoeveelheid en moeilijkheidsgraad, Voor een juiste prijsopgaaf moeten we altijd langs komen op het werk, en/of een duidelijk bouwtekening ontvangen

 

advies gesprek