STAMPLEEM

Aangestampte aarde

Portfolio

Aangestampte aarde

Stampleemwanden worden gebouwd door een mengsel van grind, zand, slib en een kleine hoeveelheid klei tussen platte panelen, ook wel bekisting genoemd, te stampen.

Aan gestabiliseerde stampleem wordt een kleine hoeveelheid cement (meestal 5-10%) toegevoegd om de sterkte en duurzaamheid te vergroten.

Stampleem zorgt voor een uitstekende thermische massa, maar beperkte isolatie.Stampleem heeft een zeer hoge druksterkte en kan worden gebruikt voor dragende constructies met meerdere verdiepingen.

Voor complexe constructies zijn mogelijk verstevigingen of frames nodig, maar voor de meeste eenvoudige en veelgebruikte gebouwen van aangestampte aarde is dat niet nodig.

Bij het ontwerp van het gebouw moet ruim van tevoren rekening worden gehouden met de voorzieningen, zodat logistieke uitdagingen tot een minimum worden beperkt. Ook moeten de leidingen zorgvuldig worden geplaatst, zodat ze de oppervlakteafwerking van de muren niet aantasten.

Stampleem is over het algemeen erg duurzaam, maar heeft bescherming nodig tegen slagregen en langdurige blootstelling aan vocht. De meeste moderne stampleemwanden hebben geen extra waterdichting nodig, behalve in zeer blootgestelde omstandigheden.

Stampleem heeft over het algemeen een lage belichaamde energie en een lage impact op het milieu, maar dit hangt af van het cementgehalte en de bron van de materialen. Materialen die worden gewonnen en over lange afstanden naar de bouwplaats worden getransporteerd, hebben een hogere belichaamde energie en impact.

Begrijpen van stampleem

Stampleem wanden worden gebouwd door een mengsel van geselecteerde aggregaten, waaronder grind, zand, slib en een kleine hoeveelheid klei, op hun plaats te rammen tussen vlakke panelen, bekisting genoemd. Traditionele technologie ramde herhaaldelijk het uiteinde van een houten paal in het aardemengsel om het samen te drukken. Moderne technologie vervangt de paal door een mechanische ram.

Gestabiliseerde stampleem is een variant van traditionele stampleem waaraan een kleine hoeveelheid cement (meestal 5-10%) wordt toegevoegd om de sterkte en duurzaamheid te vergroten. Gestabiliseerde stampleemwanden hebben weinig extra bescherming nodig, maar worden meestal gecoat met een luchtdoorlatende sealer om de levensduur van het materiaal te verlengen.

Stampleem wanden worden soms ook wel pisé walls genoemd, van het Franse ‘pisé de terre’. De term werd toegepast op het principe van het bouwen van muren van ten minste 500 mm dik door aarde tussen 2 parallelle frames te stampen die vervolgens werden verwijderd, waardoor een voltooid deel van de geperste aardemuur zichtbaar werd. Hoewel muren van 500 mm dik nog steeds kunnen worden gebouwd als dat gewenst is, zijn ze doorgaans 300 mm dik voor buitenmuren en 300 mm of 200 mm voor binnenmuren.

Stampleem

een oeroud materiaal voor moderne toepassingen

Leem in huis geeft meteen een behaaglijk gevoel

VRAAG OFFERTE

Vrijblijvend adviesgesprek

Als je interesse hebt om je woning of te laten afwerken met een van de natuurlijke materialen die we gebruiken dan nodigen wij u graag uit om een afspraak voor een adviesgesrek te maken, in de studio in Deventer. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden en nemen wij graag de tijd om je meer te vertellen en te laten zien over het verbouwen of renoveren met natuurlijke materialen. Heb je tekeningen van de aannemer, een meterstaat of Artist Impression van je project? Neem ze dan mee tijdens deze afspraak.

Een vrijblijvende offerte kunnen we maken na dit adviesgesrek. Het kan voorkomen dat een vervolgafspraak op locatie moet plaatsvinden om een nauwkeurige ofertte kunnen uitbrengen. Als u akkoord gaat met onze offerte, kunnen wij uw project in gaan plannen in onze agenda. Daarnaast komen wij voordat het werk begint, altijd een keer persoonlijk op locatie om de laatste zaken te bespreken en maken we custom made samples die we aanbieden

beschikbaarheid

Interesse?

Start je stampleem project met ons

Werken met Leemstuc in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct