KALKSTUC

Bewezen resultaat in renovatie en restauratie

Portfolio

We verwerken kalkmortels van verschillende merken en gebruikt hiervoor verschillende technieken, voor verschillende doeleinden

Natuurlijk werken we met kalkpleisters, die we vooral inzetten op buitengevels over bijvoorbeeld Kalkhennep wanden of strobalen bouw, maar ook gesaneerde oude boerderij gevels worden het beste met een natuurlijke kalk afgewerkt.

In het circulair, biobased en duurzaam bouwen verhaal zijn er eigenlijk maar een aantal materialen die aan alle eisen tegemoet komen. Leem is er een van, maar ook kalk. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Net als leem zorgt kalk voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en de alkaliteit vinden schimmels geen voedingsbodem in kalk, Welke een positieve uitwerking hebben in monumenten en oudere gebouwen, maar ook op het binnenklimaat van nieuwbouw. Wij hebben verschillende erg goede natuurlijke kalkpleisters voor u geselecteerd waaronder Tadelakt, de bijzondere Marokkaanse kalkpleister voor badkamers en natte ruimtes

Luchtkalk of Hydraulische kalk

Het voornaamste verschil tussen luchtkalk en hydraulische kalk is dat luchtkalk uithardt door blootstelling aan de lucht, terwijl hydraulische kalk voornamelijk uithardt door blootstelling aan water. Aangemaakte mortels moeten binnen korte tijd worden verwerkt en leveren een hard, rigide en minder damp-open eindresultaat.

Luchtkalk is een eenvoudig te verwerken en veelzijdig materiaal. Aangemaakte mortels blijven houdbaar zolang deze nat zijn, kunnen gebruikt worden als metsel- en voegmortel, voor grof en fijn pleisterwerk zowel binnen als buiten en als basis voor kalkverf. Hydraulische kalk mortels worden opgezakt in poedervorm aangeleverd en worden na het mengen met water direct verwerkt.

Wanneer we kalkpleister met cement gaan vergelijken zien we duidelijke verschillen. Zo is hij sterk maar minder hard, wat ideaal is voor oude ondergronden. Waar cement de ondergrond als het ware zou kapot trekken kunnen wij hier perfect kiezen voor een kalkpleister. Daarbuiten is de kalkpleister waterdamp doorlatend wat goed is voor de vochthuishouding van uw muren.

Natuurkalk afgewerkte wanden

In het moderne bouwen hebben we het voordeel dat we de beste kalk voor de beste toepassing kunnen gebruiken, in combinatie met een oneindige variatie aan granulaten, om zo op allerlei manieren kalk toe te passen.

Met natuurkalk afgewerkte wanden kunnen blijven ademen en hebben een natuurlijke desinfecterende werking. Zo worden schimmelgroei in de woning voorkomen en ontstaan moderne en gezonde afwerkingen, zonder kunstmatige toevoegingen. Dat is de onderscheidende factor.

Kalk

is oersterk en toch elastisch

Kalkpleisters zijn er voor binnen en buiten

VRAAG OFFERTE

Kalkpleister: ademende muren voor een gezonde woning

Je muur bezetten met een kalkpleister is een methode die zowel voor gevelbepleistering als voor de afwerking van binnenmuren kan worden toegepast. Een buitenmuur bezetten met kalk wordt veel toegepast bij de renovatie van oude gevels en is ook perfect mogelijk bij nieuwbouw, zowel op strobalenbouw als kalkhennep. Voor het bezetten van binnenmuren wordt kalkpleister vaak gebruikt als alternatief voor leempleister, klassieke gipspleisters of als grondlaag voor glanspleister of tadelakt.

De voordelen van een kalkpleister:

 • Kalk is een natuurlijk materiaal zonder chemische toevoegingen
 • Een kalkpleister heeft een natuurlijke schimmelwerende werking
 • Kalkpleister kan ook als afwerkingslaag gebruikt worden door het toevoegen van kleurpigmenten.
 • Door hydraulische kalk als bindmiddel te gebruiken, is kalkpleister waterbestendig, dampdoorlatend en vochtregulerend, en heeft het op die manier een positief effect op het binnenmilieu.
 • Kalkpleister heeft als groot voordeel dat het niet snel aanzet. Grote oppervlakten kunnen hierdoor makkelijk naadloos afgewerkt worden.
 • De droogtijd is kort, waardoor de kalkpleister dezelfde of de volgende dag nog kan afgewerkt worden met verf.
 • Met kalkglanspleister kan je de populaire ‘betonlook’ bekomen. Ook tadelakt is een populair toegepaste kalkglanspleister.

Wat is Kalk?

Kalk is de aanduiding voor een aantal alkalische zouten van calcium zoals calciumoxide (ook wel ongebluste kalk)

In de natuur komt kalk o.a voor als calciumcarbonaat in onder meer kalksteen en mergel

Waarom Kalk?

Het is vocht en schimmelwerend door zijn ademende werking. Vocht in de muren kan door gebruik van kalk gemakkelijk weg Daarnaast is de kalk brandvertragend.

Technische overwegingen

Kalk zorgt net als leemstuc ook voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en alkaliteit vindt schimmel geen voedingsbodem in kalk, wat een positieve uitwerking heeft bij vochtige ruimtes

Voorbereiding met kalk

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Niet alle ondergronden zijn geschikt

Verwerking

Kalk “verbrandt” en heeft een juiste en onderling afgestemde vochtigheid nodig

Resultaat

Authentiek, rustiek en uniek

Interesse?

Start je kalkpleister project met ons

Werken met Kalk aan je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over Kleuren

De verschillend gekleurde soorten zand die voor het samenstellen van een mortel kunnen worden gebruikt. De kleur van het zand is bepalend voor de uiteindelijke kleur van de mortel. Voor de duurzaamheid van de mortel is de korrelgrootteverdeling van het zand van groot belang.

De moderne gekleurde dun en sierpleisters in kalk van bijvoorbeeld Stoopen en Meeus zoals Crustal of Zablon bieden een perfecte oplossing om een strakke moderne stijl te combineren met organische elementen. Het is sterk gestructureerd en creëert daardoor in de eerste plaats een authentieke look met de goede eigenschappen van een minerale afwerking. Het voegt hierdoor karakter toe aan zowel landelijke als moderne gebouwen, en draagt bovendien bij tot een natuurlijker leefmilieu – ook in lage-energie- en passief-woningen.

Bestel Sample

Kalk op de muur

Een milieuvriendelijke en duurzame methode die je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede muur huishouding en om vochtproblemen te voorkomen.

contact

Waarom Kalk

 • Schimmelwerend
 • Een hoge opbrengst
 • Duurzaam en ecologisch
 • Beschermd tegen weersinvloeden

Veelgestelde Vragen

Kalkpleister is een product dat wordt gebruikt voor de decoratie van uw binnenmuren. Zowel gebruikt voor de renovatie van oude gebouwen als voor moderne interieurs, kunt u spelen met de effecten van tinten en kleuren om uw interieur een unieke uitstraling te geven

Kalk is een natuurlijk materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Het wordt gewonnen uit natuurlijke kalksteen en verwerkt met behulp van traditionele technieken

Kalkpleister is milieuvriendelijk, heel ademend, makkelijk te verwerken en heeft een fijne structuur. Een basis kalkpleister staat na plaatsing iets minder strak dan een gipspleister, dit geeft hem meteen ook zijn typische charme

Kalk is rustiger te verwerken dan gangbare materialen als cement en gips. Tegelijkertijd is kalk taaier, flexibeler en daardoor juist op de lange termijn veel sterker en duurzamer. Bovendien beschikt kalk ook over desinfecterende en vochtregulerende eigenschappen en is het bijzonder geschikt voor decoratieve vormgeving.

Je kan een kalk muur overschilderen met een kalkverf  of silicaatverf, een gevel overschilderen met een reguliere buiten muur verf (latex) raden we af. Een andere Weet dat een dekkende verf de typische kleur nuances van kalk, afvlakt en egaliseert. Kies je voor een kalkverf op de kalkstuc, kan die net kleurnuances letterlijk ‘in de verf ‘ zetten

Kalk is een natuurproduct

We kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor kleurverschillen met kleurstalen of tekening en/ of patroon in het eindresultaat,. leem en kalk zijn ambachtelijke producten met authentieke uitstraling.

Wij passen kalk veel toe als binnen en buiten pleister, op baksteen muren, houtwol vezelplaten, kurkplaten, kalkhennep. Daarbij speelt steeds het grote voordeel van de damp-openheid en de elasticiteit een belangrijke rol.

Kalk kan ook toegepast worden als saneer pleister om vocht uit de muren te trekken maar toch de zouten te bufferen en zo historische gebouwen te beschermen of toe te passen bij renovaties.

Kalk biedt oneindig veel toepassingen waarvan wij er al heel wat gebruikt hebben maar waar wij ook erg leergierig zijn om nog nieuwe toepassingen te vinden of uit te proberen.Bij het toepassen van kalkmortel gaat het enerzijds om de keuze van een passende mortelsamenstelling en anderzijds om de juiste verwerkingswijze van de mortel.

Mortel samenstelling en vereiste eigenschappen

Voor een hydraulische mortel kan als bindmiddel voor een hydraulische steenkalk worden gekozen, een lucht hardende steen- of schelpkalk met toevoeging van tras (puzzolaan) of een combinatie van kalk en cement (een zogenaamde bastaardmortel).

Een hydraulische (kalk)-mortel heeft doorgaans een grotere mechanische sterkte en een grotere hechting dan een niet-hydraulische mortel. Een puzzolaan zorgt voor een sterkere hechting van de mortel aan de steen. Traskalkmortels hebben in het algemeen een samenstelling waarbij tras en kalk in gelijke volumeverhouding aanwezig zijn. Het volume tras moet niet groter zijn dan het volume luchtkalk en het volume zand niet groter dan drie maal het volume kalk plus tras.

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland