LEEMSTUC

De meest natuurlijke afwerking

Portfolio

Leemstuc is natuurlijk en heel duurzaam

Ben jij de persoon die graag een optimaal binnenklimaat wil in zijn woning met leemstuc?. Natuurlijk wil je een huis afgewerkt met een 100% natuurlijk materiaal, En een woning waar je je thuis voelt

Leem is voor jou

Een verzameling grondstoffen die bestaat uit zand, silt en klei. In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet. Bovendien is Leemstuc in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…

Klei is de bindende factor, De stevigheid ontstaat door droging met warme lucht en luchtcirculatie, er komen geen chemische droogmiddelen aan te pas.

Leem werkzaamheden in goed overleg

Al bijna 15 jaar jaar verwerken wij met veel liefde dit stijlvol materiaal. En kunnen je inmiddels alles vertellen over leem en toepassingen. Meer dan 250 projecten hebben we al uit mogen voeren met leem, van kleine wanden in huis tot complete kantoren en woningen, yoga studio´s, kerken en stilte ruimtes in ziekenhuizen.

Je woning verbeteren met leemstuc

Ten eerste, als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als leembuffer of raap laag dik aanbrengen in je woning, hiermee bereik je een betere vochtbalans. Je kan ook basisleem als afwerklaag opzetten, Of je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.

Leem kan je het beste verdelen in 4 categorieën:

  • Kleurleem
  • Basisleem
  • Bouwleem
  • Stampleem

Basisleem heb je nodig om een beter binnenklimaat te krijgen. Wij zetten een basisleem laag op in 1,2 centimeter, Basisleem is er tegenwoordig in vier kleuren; bruin, terra, oker tint en wit. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond uit te vlakken. Natuurlijk kan het gepleisterd worden met leemfinish of geschuurd worden.

De nieuwe witte basisleem is ook erg mooi als afwerklaag, Lees via deze link meer over de witte basisleem

Bovendien is afwerkleem of ook wel kleurleem genoemd een dunnere leem die meestal over de basisleem gaat, je kan het ook over bestaand stucwerk zoals gips, of spachtelputz zetten. Kleurleem komt in veel aardse tonen die onderling ook nog eens te mengen zijn, De modernere leemfinish is afhankelijk van het merk cellulose of zetmeel gebonden, en benaderd hierdoor de hardheid van gips. Je kan bij ons een kleurkaart aanvragen van leemfinish kleuren of op afspraak kleurleem en andere leemafwerkingen komen bekijken in de Studio in Deventer

Weet je hoe het voelt om lekker met je blote voeten door het zand te lopen? Over het strand of door een weiland. Je maakt letterlijk verbinding met de aarde. Deze vergelijking kan je ook maken als je je woning met leem (aarde) afwerkt.

Leemstuc

een oeroud materiaal voor moderne toepassingen

Leem in huis geeft meteen een behaaglijk gevoel

VRAAG OFFERTE

Ecowonen is specialist in het aanbrengen van leemstuc  producten.

Leem is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leem stucco, er is zelfs een beton look te maken in leem stucco

Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, Let op! reparaties kunnen zichtbaar blijven.

Waar moet je rekening mee houden als je leemstuc gaat toepassen?

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond (fundering) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit. Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn maar kan overal.  Ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking lees ook: nieuwbouw woningen

Bouwfysieke eigenschappen van leemstuc

Er is nog een reden om leem te gebruiken, Het heeft namelijk een regulerend vermogen. Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op, en bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Naast een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti-statisch en de langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is. Dit is behalve uitermate prettig, ook heel erg gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Gezonder leven met leemstuc

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid en andere klachten kunnen symtomen zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is, Je kan een uitgebreid onderzoek lezen via deze link

Akoestische demping met leem

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leemstuc kan een bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. De isolerende eigenschappen van leem zijn nihil, en eigenlijk alleen interessant in combinatie met bijvoorbeeld houtvezelplaat, of kalkhennep blokken

Bovendien kan leem in natte ruimtes kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Het is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt of een andere waterdichte kalkpleister geschikt.

Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgewerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis. Je gaat je woning echt heel anders ervaren met lemen muren en plafonds, dus waar wacht je nog op.

Wat is Leemstuc

Leemstuc is een afwerklaag voor muren. Leemstuc bestaat uit zand, silt en klei

Waarom Leemstuc?

Vocht wordt geleidelijk opgenomen en scheidt het weer af wanneer de ruimte droger is. Leem vermindert hierdoor de kans op schimmels en bacteriën

Technische overwegingen

Door de structuur en samenstelling van leem is het perfect geluidsabsorberend en geluidsdempend.

 

 

Voorbereiding met leem

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Bijna alle ondergronden zijn geschikt voor leem

Verwerking

Leem is makkelijk te verwerken en een juiste en onderling afgestemde vochtigheid nodig

Resultaat

Authentiek, rustiek en uniek

Interesse?

Start je leemstuc project met ons

Werken met Leemstuc in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over Kleuren

Kleurkeuze van de Leemstuc

Yosima designstuc van Claytec is een leemfinish, die als gekleurde wandafwerking in dikte van ca. 2 mm wordt aangebracht. Het verfijnde kleurengamma komt uitsluitend tot stand door gebruik van 100% natuurlijke ingrediënten als leem en klei. Er worden geen pigmenten of kleurstoffen aan de leem toegevoegd.

Lemen ruimtes hebben karakter

Hun kenmerken zijn de natuurlijke, diepgaande schoonheid, eerlijkheid en duurzaamheid. In deze ruimtes zorgt leem voor een gezond binnenklimaat en een aangename woonsfeer. Leem ontziet de natuurlijke hulpbronnen en het milieu als bijna geen enkel ander bouwmateriaal. Ook is leem de authentieke bouwstof van oude huizen.

Yosima designstuc

Is verkrijgbaar in 6 basiskleuren, 20 tussenkleuren (gemengd met wit) en 7 bijzondere kleurenspectra van genuanceerde kleuren. U kunt kiezen uit 138 prachtige kleurvariaties die naar keuze te mengen zijn met de 7 verschillende toeslagstoffen. De 1104 productvarianten kunnen nauwkeurig prefab worden voor gemengd. De kleinste verpakkingseenheid is 20 kg, daarnaast zijn er proefverpakkingen van een kilo en bestaat de mogelijkheid om een big bag kleurleem te bestellen van 1200 kg

Kleuren

Download hier de kleurkaart van Claytec Yosima designstuc

YOSIMADESIGN-KLEURKAART

Mooie leemfinish die we graag verwerken is onder andere die van Tierrafino of Claytec, deze moderne leemfinish is gebonden met cellulose of zetmeel en benaderen de hardheid van gips.

Leempleisters lossen op in water. Ze binden niet chemisch (zoals bijv. cement) maar harden door droging. Oppervlakken kunnen daardoor gedurende langere tijd en zonder tijdsdruk bewerkt worden. Dat de leem oplost in water betekent ook dat men het steeds weer kan hergebruiken. Afval is er niet. Ook is leem onschadelijk voor de huid. Vanwege de uitstekende cohesie en de goede vormbaarheid laat leem zich eenvoudig bewerken, modelleren en aanbrengen.

Leem is een low-energy bouwstof, en het gebruik ervan verduurzaamt bouwprocessen. Dankzij de zorgvuldige selectie van grondstoffen en de doorontwikkelde mengtechnieken voldoen Leem producten aan de allerlaatste eisen. Dit gebeurt allemaal zonder energieverslindende processen zoals branden. Afval bestaat niet, leem is puur natuur.

Bestel Sample

Leemstuc op de muur

Een milieuvriendelijke en duurzame methode die je muren bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

contact

Waarom Leemstuc

  • Schimmelwerend
  • Vochtregulerend
  • Duurzaam en ecologisch
  • Geluidsabsorberend

Veelgestelde Vragen

Leemstuc is een afwerklaag voor binnenmuren

bestaande uit zand en klei. Wandafwerking met leem werkt warmte- en vochtregulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Leem hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen. Het is bovendien anti-statisch en makkelijk te repareren.

Uit natuurlijke leemgroeven gedolven

Leemstuc bestaat uit zand en klei/leem en bevat geen chemische toevoegingen. Het heeft een warme bruine of rode okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en is dampdoorlatend. De milieubelasting van leemstuc is minimaal (NIBE Milieuklasse 1b).

Vocht wordt geleidelijk opgenomen door de leemstuc

En scheidt het pas weer af wanneer de ruimte droger is. Leem vermindert hierdoor de kans op schimmels en bacteriën. Geluidsabsorberend: Door de structuur van leem is het perfect geluidsabsorberend en geluidsdempend

Nee, isoleren met leem kan niet.

Voor warmte- of geluidsisolatie heb je een specifiek isolatiemateriaal nodig, zoals houtvezel of cellulose. Een goede natuurlijke isolatie en leem werken zeer goed samen. Houtvezelplaten zijn namelijk vaak direct stucbaar met leem

Waarom zou in 2024 je huis van leem bouwen
Leem bestaat al meer dan 10.000 jaar en is een onuitputtelijke bron. Het wordt gemaakt van aarde en die aarde wordt elke keer door de natuur aangevoerd. Mede om die reden is het ook een goedkope bouwstof. Heb je een beperkt budget? Dan is dit een overweging waard

Kleurleem of leemfinish

Leemfinish, ook wel kleurleem genoemd kunnen we in allerlei gradaties uitvoeren, Op een ondergrond van bruinleem kan je over het algemeen de leemstuc wat gladder afwerken dan bijvoorbeeld over een muur waar al spachtelputs op zit. Eenerzijds is de zuiging van leem en absorberend vermogen van de onderlaag is bepalend voor het uiteindelijke afwerking niveau, anderzijds is de korreldikte van het leem belangrijk voor een fijne afwerking.Wij adviseren je graag welk niveau het beste past in jou interieur.

Ten slotte, leemfinish kan blijven zanden of afgeven. Vooral de witte kleuren hebben hier last van, Het kan voorkomen worden door er met een fixatief overheen te gaan of een waterglas/diepgrond overheen te zetten. Het ademende karakter van leem wordt hier wel door beinvloed

Schilderen van de muur is niet meer nodig

Bovendien is dankzij de structuur van het pleisterwerk en kleurnuances een leemstuc afwerking  voorzien van een levendig en natuurlijk karakter. De kleuren Yosima leemfinish van Claytec zijn zonder kunstmatige kleurstoffen of pigmenten. Ze ontstaan uit de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte kleisoorten. zoals die van ijzeroxide voor roodtinten. Groen ontstaat als het ijzer diep in de mineraalstructuur is opgeslagen. Mangaan zorgt voor bruin, koolstof voor zwart en wit door zuivere kaolien.

Uiteraard zijn er kleuren genoeg, zodat de wanden als ze afgewerkt zijn met een kleurleem niet meer geschilderd hoeven te worden. Leem is kleur en stuc in een afwerking

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland