NATUURLIJKE MATERIALEN

Beter voor mens en milieu

Portfolio

De oorsprong van onze producten begint een steeds belangrijkere rol te krijgen. Waar komen de materialen in mijn huis vandaan?

Waar is het van gemaakt? Het is daarom niet gek dat het gebruik van natuurlijke materialen in je interieur in de belangstelling staan.

Welke materialen zijn ecologisch en duurzaam

Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale CO2-uitstoot. In Nederland zijn we dan ook hard bezig om de klimaatdoelen te halen.

Dit doen we door de Nederlandse bouwsector te verduurzamen met o.a. (nieuwe) regelgeving, duurzame tender processen- en duurzame bouwmaterialen. Biobased bouwen zal hier een grote rol in spelen. Door de nieuwe Europese duurzaamheidsnorm de EN15804 is nu dan ook nog meer focus gelegd op de opslag van CO2 in biobased bouwproducten.

Natuurlijk, Ecologisch en Duurzaam

Met natuurlijke materialen in het interieur krijg je een mooi en rustige sfeer. Daarnaast zijn natuurlijke materialen ook beter voor het milieu en duurzaam, dus is het mooier en beter voor je woning, maar ook voor jezelf en je omgeving

Ecowonen is nu helemaal in!  Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarnaast vinden we natuurlijke materialen en handgemaakte producten belangrijk, Materialen als leem en kalk, maar ook bamboe en linnen zijn eco chic en geweldig mooi

Ecowonen staat voor natuurlijk, ecologisch en biologisch. Richt je huis in met spullen van natuurlijke en duurzame materialen in combinatie met groene spullen, duurzame materialen, schimmelwerend, vochtregulerend en puur

Met ruim 15 jaar ervaring kunnen wij je voorzien van hoogwaardige ecologische afwerkingen voor binnen of buiten. Ook voor decoratiewerk en kalkvloeren zijn wij de aangewezen partner. Bij al onze werkzaamheden streven wij naar een klantgericht eindresultaat.

Je bouwproject is in goede handen bij ons.

Er zijn mogelijkheden om als opdrachtgever zelf mee te helpen met de werkzaamheden. Op die manier kan je kosten besparen, en het is leuk om te doen. We kunnen afspreken dat je in het voortraject werkzaamheden uitvoert, zoals afplakken of voorstrijken. Het aanbrengen van leem en kalk is over het algemeen behoorlijk zwaar en er komen meerdere arbeidsgangen aan te pas. Sommige arbeidsgangen vereisen een hogere mate van vakmanschap en zijn minder geschikt voor de doe-het-zelver. Er zijn ook arbeidsgangen die na instructie van ons makkelijk zelf uit te voeren zijn en vooral veel mankracht vragen. informeer naar de mogelijkheden

Start je project met ons

Bewust kiezen voor natuur en dus geen belasting voor mens en milieu, Heel veel structuren en materiaal mogelijkheden, Een geweldige leefomgeving en binnenklimaat,  Met welke producten wil je gaan werken De wandafwerking bepaalt de sfeer van je woning voor een groot deel.

Je kan kiezen voor glad en glanzend of voor matte afwerking met een structuur. Met verf en kleur kun je een ruimte warm of juist helder en fris maken. Elke afwerking is samengesteld uit verschillende stoffen en worden allemaal op een andere manier gemaakt. Daardoor hebben ze zowel een effect op het binnenmilieu als op het ecologisch systeem buiten. We hebben veel oog voor het milieu en zijn ons ervan bewust dat we slechts een planeet hebben waar we op moeten leven met zijn allen, we moeten hier allemaal voorzichtig mee omgaan.

Wij kijken dus graag in onze materiaal keuze naar eigenschappen zoals het productieproces “Hoe wordt het product gemaakt” en wat is de uitstraling  “Hoe ziet het materiaal er uit” Toepasbaarheid Voor welke ruimten is het materiaal geschikt, en wat is de milieubelasting, Hoeveel energie is er nodig bij de productie van het materiaal en hoeveel giftige stoffen komen er vrij bij de wandafwerking. Laat je informeren en adviseren door ons.

leemstuc_ecowonen

Houtvezelplaat is de natuurlijke isolatebron

Met uitstekende vochtregulerende eigenschappen

bekijk isolatie

Ecologisch leven? Haal natuurlijke materialen in je huis

Natuurlijke materialen omdat het gezond is

Natuurlijke materialen scheiden in principe geen schadelijke stoffen af. Bij kunststof of chemisch geproduceerde materialen is de kans op nevenwerkingen aanwezig. Ondanks de vele maatregelen op Europees gebied, zijn niet alle bouwmaterialen of materialen voor de inrichting van je woning even gezond. Bij natuurlijke materialen voor je huis ben je praktisch zeker dat je gezonde materialen in huis haalt.

Natuurlijke materialen brengen rust in huis
Het grote kenmerk van natuurlijke materialen in je huis is dat ze rustgevend zijn. Zeker wanneer je ze in hun oorspronkelijke staat houdt, brengen ze als het ware de natuur in huis. Denk hierbij aan natuursteen, naturel hout, glas of metaal. De kleuren van natuurlijke materialen zijn meestal discreet, zacht en wat nog meer is: ze passen allemaal makkelijk bij elkaar. Als je alleen maar natuurlijke materialen in huis haalt, krijg je een geheel dat rust uitstraalt en waar je dus zelf ook tot rust komt.

Natuurlijke materialen omdat het ecologisch verantwoord is

Ook al zou je niet onmiddellijk een fervent ecologisch bewust iemand zijn, natuurlijke materialen zijn ecologisch verantwoord. Er zijn geen ingewikkelde processen nodig om de materialen te oogsten en er zijn geen chemische processen nodig om ze tot een eindproduct te brengen. Een natuurstenen vloer bestaat bijvoorbeeld uit tegels die rechtstreeks uit de rots zijn gekapt. Een naturel houten kast bestaat uit planken die zonder veel handelingen uit een boom zijn gezaagd. En daarbij zijn natuurlijke producten ook nog eens verantwoord terug af te voeren. Als je huis ooit zal afgebroken worden komen er namelijk geen schadelijke stoffen vrij en de natuurlijke materialen kunnen eventueel gerecupereerd en opnieuw gebruikt worden.

Wat is naturlijk

Uit de natuur afkomstige bouwstoffen en materialen

Waarom natuurlijk

De natuur zorgt voor de perfecte materialen en producten om te te passen in woning

Technische overwegingen

geen schadelijke stoffen in je woning is beter voor je leemomgeving, zorg dat je interieur schoon blijft

Voorbereiding

Waar ga je de duurzame producten voor inzetten

Bepaal de materialen

Bereken je materiaal gebruik

Lokatie

welke ruimtes in je woning ga je afwerken

Resultaat

Behaaglijk comfort in warmte en eindgebruik

Interesse?

Start je woonproject met ons

Bewust kiezen voor natuur en dus geen belasting voor mens en milieu, Heel veel structuren en materiaal mogelijkheden, Een geweldige leefomgeving en binnenklimaat,  Met welke producten wil je gaan werken De wand, plafond en vloerafwerking bepaalt de sfeer van je woning voor een groot deel.

Meer informatie nodig?

Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over de Natuur

De Natuur heeft een positieve invloed op je gezondheid. Frisse lucht, bewegingsruimte en even ontsnappen aan de vele prikkels van het dagelijkse leven; natuur biedt ons rust, ontspanning en ontstrest. Als je buiten bent in de natuur beweeg je meer en is er een grotere kans dat je mensen ontmoet.
Natuurlijke materialen, zoals rotan, bamboe, hout en sisal, zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Daarnaast zijn deze materialen ook nog eens een lust voor het oog en hartstikke populair. Ze brengen rust in je interieur en zijn tijdloos. De materailen de wij verwerken in je interieur zijn van hoge natuurlijke kwaliteit, zoals leem , kalk, houtvezel en hennep
Meer weten

Leem in je woning

Maakt van je kostbare bezit een echt thuis met leemstuc in je woning 

meer over leem

Waarom natuurlijk materiaal

  • Geen chemische toevoegingen
  • Een grote vochtregulering
  • Duurzaam en ecologisch
  • Sfeer en warmte in je interieur

Veelgestelde Vragen

Veel mensen houden van natuurlijke materialen in huis vanwege de rust en eenvoud die ze uitstralen. De trend van natuurlijke materialen zorgt voor meer sfeer en warmte in je interieur en de juiste balans.

Duurzame materialen hebben als voordeel dat ze een langere levensduur hebben dan conventionele materialen, een betere uitstraling hebben en natuurlijk vrij zijn van schadelijke chemische stoffen die je gezondheid aantasten

Voorbeelden van natuurlijke materialen in huis zijn onder andere leem en kalk, maar ook bamboevloeren of natuurlijk hout

Gezonde lucht is belangrijk in een duurzaam interieur omdat het direct invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de ogen, neus en keel, en in sommige gevallen zelfs problemen met ademhalen.

Je kunt je energieverbruik verminderen door slim gebruik te maken van technologieën en producten die energie besparen, zoals energiezuinige verlichting, en efficiënte verwarming. Geavanceerde isolatiematerialen zorgen ervoor dat de opgewekte warmte niet direct weer verdwijnt. Maak gebruik van duurzame energie met zonnepanelen, warmtepompen en elektrische verwarming

Wat je nog meer moet weten over natuurlijke bouwstoffen

Ervaren doen we door middel van onze zintuigen. De ervaring van een interieur wordt voor een groot deel door materialen bepaald. Materialen hebben namelijk invloed op wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Materialen kunnen er voor zorgen dat het ene interieur als prettiger wordt ervaren dan het andere en ze kunnen zelfs zorgen voor een gezond interieur.  Hier een aantal tips die je helpen om de juiste materiaalkeuze te maken voor een gezonde leefomgeving

Keurmerken voor duurzame bouwmaterialen

Nature Plus keurmerk

Nature Plus is een Duits keurmerk voor ecologische bouwmaterialen en bestaat sinds 2001. Het keurmerk kunt u terug vinden een groot aantal bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal, verf, hout en vloerbedekking. Bij dit label is het gebruik van schadelijke stoffen zoals zware metalen en pesticiden niet toegestaan. Het stelt daarnaast zeer strenge eisen aan vluchtige organische stoffen (VOS).

Nature Plus is ook een sociaal label. Het label legt een hele reeks sociale criteria op, gebaseerd op de ILO-conventies, waaronder een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid, een gegarandeerd minimumloon en het recht op collectief overleg, een werkweek van maximaal 48 uur en een verbod op kinderarbeid en discriminatie.

Nature Plus keurmerk

Dubo keurmerk

Dubokeur wil laten zien dat een product met dit label tot de milieuvriendelijkste variant in zijn soort behoort. NIBE heeft een eigen methode ontwikkeld om de milieubelasting te bepalen.

Het Dubokeur staat ook op verschillende bouwproducten zoals gevelbekleding, buitenkozijnen, mortels, spouwmuurisolatie, platen met houtvezels, maar bijvoorbeeld ook op vloerbedekking.

Dubokeur

FSC-keurmerk

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer wordt bedoeld het beschermen van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd.

FSC keurmerk

PEFC-keurmerk

PEFC is een internationaal keurmerk voor houtproducten en papier. PEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification. Het wordt gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. Hout met het PEFC-keurmerk komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen.

PEFC keurmerk

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland