KALEI

Authentiek afwerken van buitengevels

Portfolio

Kaleien is vooral populair bij de renovatie van oude gevels die uit verschillende steensoorten bestaan.

De pleisterlaag camoufleert eventuele beschadigingen, beschermd de voegen en geeft je buitenmuur een totaal ander, authentiek uitzicht

 

Wat is de levensduur ?

Een goed aangebrachte kalei laag gaat in ideale omstandigheden zeker 10 jaar mee. Net ongeveer zoals een buitenverf. Er zijn evenwel enkele factoren die de levensduur negatief beïnvloeden. Door waterschade kan de kalei ook vlekken gaan vertonen. Niet elke ondergrond is geschikt om te kaleien. Ondergronden zoals baksteen, zuiver beton, sommige pleisters etc. zijn mineraal en zijn geschikt om te kaleien. Gevels die onvoldoende zuigend zijn, zullen de Kalei minder goed aanzuigen, Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke kalk of silicaatverf

Slechte voegen 

Kalei kan op zeer oude, beschadigde gevel aangebracht worden. Loszittende voegen dienen verwijderd te worden. Scheurtjes in voegen vormen geen probleem. Indien er diepe voegen dienen opgevuld te worden, is het heel belangrijk om na de eerste laag de Kalei volledig te laten opdrogen. Na opdrogen zullen mogelijk krimpscheurtjes ontstaan zijn en die worden met de 2° laag perfect opgevuld.

Is kalei geschikt voor muren met opstijgend vocht ?

Kalei kan aangebracht worden op licht vochtige gevels, de kalei dient wel te kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden. Licht opstijgend vocht zal de kalei niet van het oppervlak duwen, maar doorheen de kalei trekken en verdampen. Muren die echter in de winterperiode verzadigd zijn door opstijgend vocht zullen mogelijk vorstschade oplopen bij strenge vorst. Grote problemen met opstijgend vocht dienen vooraf opgelost te worden. Dan is kalei niet handig om aan te brengen, maar dat geld eigenlijk voor alle pleister/ mortel materialen Alle ruwe en poreuze steenachtige ondergronden of onbeschilderde minerale buiten bepleisteringen zijn geschikt om op te kaleien. Dus niet op geverfde gevels!

Kan ik ook binnenshuis kaleien ?

Natuurlijk! Zolang je de ondergrond nat kan maken en die niet uit gips bestaat, kan je onze kalei pleisters ook binnen toepassen. Voor het goedkoop en gestructureerd ‘witten’ van kelders en garages uit beton of betonblokken of cellenbeton zoals Ytong-stenen en Multipor-isolatieplaten is er een speciale wit variant

Is kalei waterdicht ?

Kalk vormt zelfs met de toevoeging van trass geen waterdichte laag. Kalei aangebracht in 2-3mm draagt bij tot de water werendheid van je muur. De kalei laag buffert regeninslag en heeft de eigenschap heel snel actief weer uit te drogen. Dat verklaart het typische wolkerig effect op een pas beregende gekaleide muur. Een semi-hydraulische NHL-kalkkalei doet dat iets beter dan een trass kaleipleister. Deze laatste is dan weer weersbestendiger en hardt sneller uit door de toevoeging van trass

Kalei is de mooiste afwerking in kalk

Kalei is een wonderschone afwerking voor binnen en buiten

VRAAG OFFERTE

Kaleien is een techniek tussen stuc en schilderwerk in waarbij een dikke kalkpleister met een blokkwast op de muur wordt gebracht.

Het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look. De dikke laag hydraatkalk kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan het project

Kaleien is rustiek, authentiek en uniek

Wanneer de gevel er niet meer zo mooi uitziet, of als er beschadigingen zijn die erg ontsierend werken, dan is kaleien een goede manier om dit te camoufleren. Het is ook een populaire techniek bij de renovatie van gevels. Daarmee creëer je een mooie en rustieke uitstraling die perfect past bij landelijke woningen.Liever een moderne of andere uitstraling? Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien ook in andere kleuren. Zo geef jij je buitenmuur de look die perfect past bij je eigen smaak en wensen.

Wat is Kalei?

Kaleien is een techniek tussen stuc en schilderwerk in waarbij een dikke kalkpleister met een blokkwast op de muur wordt gebracht.

Waarom Kalei?

De voordelen van het kaleien van buitenmuren kunnen opgesplitst worden in esthetische en technische overwegingen.

Technische overwegingen

Je huis kaleien is goed voor de bescherming van je gevel tegen weersinvloeden en een milieuvriendelijke en duurzame methode

Voorbereiding met Kalei

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Niet alle ondergronden zijn geschikt

Lokatie

Een boomrijke omgeving wordt afgeraden

Resultaat

Authentiek, rustiek en uniek

Interesse?

Start je kalei project met ons

Werken met Kalei aan je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over Kleuren

In tegenstelling tot vroeger, hebben we geen voorgekleurde kaleikleuren meer. De basiskleur van de kalei is gebroken wit. Deze is helder in de zon en geeft een wat aangepaste tint in de natte en koude seizoenen. Wil je echter een ander kleurtje, dan zijn er een aantal opties.

Kalei is makkelijk op kleur te brengen door toevoeging van pigment en je creëert altijd een matte subtiele look in gedempte minerale kleuren. Om de juiste kleur en dikte van de verf te bepalen, adviseren we je de kalei op voorhand te testen.

Daarnaast kunnen accenten aangebracht worden door de kalei te gladden of bijkomend pigmenten lokaal in te wrijven

De kleur van de kalei wordt bepaald door de zuiging van de ondergrond. Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren. Dit zorgt voor de typische kleurnuances in de kalei.

Bestel Sample

Kalei op de muur

Een milieuvriendelijke en duurzame methode die je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede muur huishouding en om vochtproblemen te voorkomen.

contact

Waarom Kalei

  • Een typisch levendig kalkeffect
  • Een hoge watervastheid
  • Duurzaam en ecologisch
  • Beschermd tegen weersinvloeden

Veelgestelde Vragen

Veel mensen vragen zich af of dit materiaal waterdicht is. Het antwoord is ja! Kalei is een relatief duurzaam materiaal dat bestand is tegen water en weersomstandigheden.
Afhankelijk van de aangebrachte laagdikte is de droogtijd tussen de lagen circa 1 tot 5 uur. Het is belangrijk om de eerste laag volledig te laten drogen voordat de tweede laag wordt aangebracht. Kalei is na 2-3 maanden volledig uitgehard door carbonatie.

Een buitenmuur of gevel kaleien is ook goed om deze te beschermen tegen weersinvloeden zoals wind, sneeuw en water. Kaleien is bovendien een milieuvriendelijke en duurzame manier om je gevel dampopen te houden. Hetgeen belangrijk is om vochtproblemen te voorkomen.

Gemiddeld gezien kan een kalei gevel zo’n 10 à 15 jaar mee voor hij opnieuw aan een opfrisbeurt toe is. Er zijn natuurlijk een aantal externe factoren die de levensduur kunnen verlengen of juist wat korter kunnen maken.

Je kan een kalei muur overschilderen met een kalkverf  of silicaatverf, een gevel overschilderen met een reguliere buiten muur verf (latex) raden we af. Een andere Weet dat een dekkende verf de typische kleur nuances van kalk, afvlakt en egaliseert. Kies je voor een kalkverf op de kalei, kan die net kleurnuances letterlijk ‘in de verf ‘ zetten

Kalei is een natuurproduct

We kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor kleurverschillen met kleurstalen of tekening en/ of patroon in het eindresultaat,. leem en kalk zijn ambachtelijke producten met authentieke uitstraling.

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland