KALKVERF

Authentieke schoonheid in je interieur

Portfolio

Kalkverf

Kalkverf is een van de oudste verfsoorten ter wereld en heeft zich al meer dan 14.000 jaar bewezen als milieuvriendelijke verf.
In bepaalde streken binnen Europa maakten boeren gebruik van kalkverf om de stallen te ontsmetten en deze te beschermen tegen vocht. Een van de redenen waarom deze gebouwen vaak met kalk werden geverfd is dat kalk een hoge pH-waarde heeft en daardoor een antibacteriële werking heeft.
Tot ongeveer het midden van de 20e eeuw werd er veel gebruik gemaakt van kalkverf. Door de ontwikkeling van de op petroleum gebaseerde verfsoorten is kalkverf enigszins op de achtergrond verdwenen. Gedurende de afgelopen decennia kwamen er echter steeds meer verhalen naar voren over de impact van deze verfsoorten op onze gezondheid en de toename van allergieën en astma. Daarnaast is de productie van deze verfsoort erg milieuvervuilend.
Tegenwoordig zien we gelukkig een hernieuwde interesse in deze duurzame verfsoort.

Kwaliteiten van kalkverf

Op de juiste ondergrond heeft kalkverf veel voordelen. Zo is het zeer ademend, heeft het een lange levensduur en is het hernieuwbaar. Door de hoge pH-waarde heeft kalkverf een antibacteriële en insectenwerende werking. Daarnaast heeft het brandwerende kwaliteiten.

Kalkverf kenmerkt zich door de enorme bindings- en kleefkracht en resulteert in vlek- en spatwaterbestendige oppervlakken.
De matte kalk-look geeft buitengevels en wanden van binnenruimtes een rustieke uitstraling en de fysische eigenschappen van de kalk dragen bij aan een gezond en prettig binnenklimaat.

Restauratie

Kalkverf is een ideale verfsoort voor toepassing in monumentale panden. De ademende werking zorgt ervoor dat het gebouw dampopen kan blijven (zoals het van origine is). Kalk is van nature bacterie- en schimmeldodend en daarmee ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals in de kelder, keuken en badkamer. Kalkverf is geschikt als binnen- en buitenverf en geeft een unieke uitstraling aan uw muur of gevel.

Kalkverf

Een unieke en authentieke uitstraling

Kalkverf kan ook in de badkamer maar niet in de douchehoek

VRAAG OFFERTE

De belangrijkste eigenschappen van kalkverf:

 • Een van de belangrijkste decoratieve eigenschappen van kalkverf is het levendige effect met de subtiele kleurschakeringen. De kleurschakeringen worden veroorzaakt door de manier van verwerken en door de aard van de ondergrond.
 • Kalkverf is ultra mat
 • Onze kalkverf is 100% ecologisch en bevat géén (micro-)plastics, oplos- en conserveringsmiddelen of andere milieubelastende stoffen.
 • Geurarm, vrij van schadelijke stoffen, geschikt voor mensen met allergieën.
 • Onbrandbaar
 • Kalkverf is zeer goed vochtregulerend, schimmelwerend en antibacterieel, daarom ook uitstekend geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders
 • Bij gekleurde kalkverf is de verf in natte toestand veel donkerder dan de gedroogde verf. Bij twijfel over de juistheid van de kleur: zet een proef op en laat deze drogen alvorens de muur te verven.
 • Kalkverf is in natte toestand transparant en krijgt pas zijn volledige dekkracht na droging.
  Onze kalkverf geeft bij een juiste verwerking niet tot nauwelijks af, dit in tegenstelling tot de van vroeger bekende witkalk.
 • Kalkverf is alkalisch (bijtend) draag daarom bij het werken met kalkverf een (veiligheids)bril en handschoenen.

Wat is Kalkverf?

Kalkverf is een 100% natuurlijke minerale verf op basis van kalk en water, daarnaast geeft het een prachtig mat effect.

Waarom Kalkverf?

Het is vocht en schimmelwerend door zijn ademende werking. Vocht in de muren kan door gebruik van kalkverf gemakkelijk weg.

Technische overwegingen

Als kalkverf eenmaal wordt toegepast, is de wand niet meer zo gemakkelijk over te schilderen met gewone verf. Foutjes zijn niet zomaar aan te pakken.

Voorbereiding met kalk

belangrijk voor het eindreultaat

Kies je ondergrond

Niet alle ondergronden zijn geschikt

Verwerking

Kalk “verbrandt” en heeft een juiste en onderling afgestemde vochtigheid nodig

Resultaat

Authentiek, rustiek en uniek

Interesse?

Start je kalkverf project met ons

Werken met Kalkverf in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? Of heb je interesse in een offerte mail dan naar:

info@ecowonen.net

Bel direct

 

Over Kleuren

Kleurkeuze van de Kalkverf

De kleur van de kalkverf wordt mede bepaald door de zuiging van de ondergrond, sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren, en zorgen zo voor de typische kleurnuances in deze minerale verf.

Hierdoor is de kleurkaart steeds indicatief. Op niet homogene ondergronden kan eerst een water-gedragen primer worden aangebracht om de zuiging uniform te maken, De intensiteit van het mengen geeft eveneens een kleurverschil.

Intenser mengen geeft donkere kleuren, langer verwerken zorgt hierdoor ook voor donkerdere kleuren en nuances.

Wij maken altijd eerst een kleurstaal en zetten het liefst op de te schilderen ondergrond een sample zodat we uw duidelijk kunnen maken dat minerale verf eigen kleurnuances geeft die niet te be-invloeden zijn.

Let op: De kleur van de staal kan wat anders overkomen dan op de muur. Dat heeft te maken met de de mineralen in de verf, de ondergrond en de zuiging van de muur. De kleurnuances zitten in de verf zelf, de verftechniek zorgt voor een streperig of wolkerig effect. Kalkverf komt op de juiste kleur na de 2e laag

Bestel Sample

Kalkverf op de muur

Een milieuvriendelijke en duurzame methode die je muren bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

contact

Waarom Kalkverf

 • Schimmelwerend
 • Een hoge opbrengst
 • Duurzaam en ecologisch
 • Authentieke matte uitstraling

Veelgestelde Vragen

een verf waarvan het bindmiddel uit gebluste kalk bestaat. Daarnaast bevat kalkverf nog minerale vulstoffen zoals steenmeel en bij gekleurde kalkverf pigmenten.

Kalkverf is een natuurlijk materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Kalkverf is een 100% natuurlijke minerale verf op basis van kalk en water,

ze is niet afwasbaar, maar legt wél een stevige, mooie laag op je pleisterwerk. Door het actieve vochttransport draagt zowel kalkcaseïneverf als kalkpastaverf bij tot het uitdrogen van een muur of pleisterlaag

Deze unieke verf kenmerkt zich door de zeer sterke en slijtvaste eigenschappen. Die maken dan ook dat kalkverf op diverse ondergronden is toe te passen. Alle houtwerk binnen, met name houten vloeren, plinten en trappen. Maar ook meubels, kozijnen en deuren.

Kalkverf kan doorgaans alleen met kalkverf overschilderd worden. Ditzelfde geldt voor bepaalde kalk spachtel of mortel.

We verwerken kalkverf van verschillende merken en gebruikt hiervoor verschillende technieken.

Werken met kalkverf is een eeuwenoude techniek. Voor een authentieke afwerking van wanden en biedt steeds een grote meerwaarde. Deze verf is meestal voor interieur toepassingen, Het is super gaaf en geeft een authentieke uitstraling op je de muren.

Een verf op basis van kalk, deze verfsoort versteend op den duur, en een goede voorbewerking is nodig om het eindresultaat zo mooi mogelijk te laten zijn. Kalkverf is samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijke pigmenten dus echte natuurverf.

Kalkverf geeft een matte “look”

Kalkverf geeft een zeer mat uitzicht en is gevoelig voor vervuiling door indringing van vocht in deze dampopen, ademende verf. Dit kan evenwel verholpen worden door het aanbrengen van een water-gedragen vernis. Als deze borsteltechnieken voldoende borstelstrepen vertonen, kan deze verf ook lichtjes gepolierd worden met een inox mes.

Het polieren maakt dat uitstekende borstelstrepen gaan glanzen en donkerder kleuren. Je krijgt zo een contrast ten opzichte van de matte, lichtere tint van de dieper liggende verf. Een bijkomend voordeel is dat eventuele beschadiging van de Kalkverf door ongewild schuren minder of zelfs niet zichtbaar is, op een gepolierde Kalkverf.

Polieren kan eventueel ook na verloop van tijd nog uitgevoerd worden.Door haar vele bijzondere eigenschappen en eenvoud in onderhoud is deze verf ideaal voor iedere ruimte. Zelfs in natte ruimtes, als een badkamer, is kalkverf zeer geschikt. Let er echter wel op dat het niet gebruikt kan worden bij een bad of in de douche, dit kan vlekken veroorzaken.

Bron: Ecowonen Leembouw Gelderland