Verwennerij uit de natuur, de aarde op je muur

vraag offerte

Ben jij de persoon die graag een optimaal binnenklimaat wil in zijn woning?

Een huis afgewerkt met een 100% natuurlijk materiaal, Een materiaal dat heel veel positieve eigenschappen heeft en jou woonomgeving optimaliseert,  Dan is leem iets voor jou.

Waarom kies je voor leem?

Als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten. Leem is warmte en vocht regulerend. Een afgewerkte ruimte is koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.

Leem heeft een regulerend vermogen

Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op, bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Naast een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti-statisch en de langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen, is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is.

Leem heeft als prettige eigenschap dat het je binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is.

De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan.

Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig. Goede leem vindt je bij Tierrafino en Claytec

Gezonder leven met leem.

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid etc, kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is. De basisleem is uitermate geschikt voor het uitvlakken van ongelijkmatige ondergronden. Het kan gepleisterd of geschuurd worden en schilders klaar worden opgeleverd.

Betere akoestiek met leem.

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leem stuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Leem is een natuurlijk materiaal.

Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vocht regulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen.

Leem is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leemfinish, (kleurleem) of basisleem.

 

Ecowonen is specialist in het aanbrengen van leem producten.

Al bijna 20 jaar jaar verwerken wij met veel liefde dit stijlvol materiaal. En kunnen je inmiddels alles vertellen over leem en toepassingen

Wij worden blij van werken met leem en hebben al veel projecten gerealiseerd in ziekenhuizen, horeca gelegenheden, kantoren en woningen.

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan het project. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is. Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren.

Vooral de strobouw en stroleem techniek en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt.

Waar moet ik rekening mee houden bij leem?

Wij doen er alles aan om een zo mooi mogelijke afwerking te garanderen. Je dient echter valtijd rekening te houden met onderstaande informatie als je me met een leemproduct gaat werken en dit mee te nemen in je besluitvorming. De producten die we verwerken zijn van hoge kwaliteit.

Leemstuc beschadigt sneller dan gewoon stucwerk, maar is makkelijk te repareren.

Met een plantenspuit maak je het leem nat en je herstelt het vervolgens met een plamuurmes. Dit kun je blijven doen, want het leem is steeds weer opnieuw te gebruiken. De moderne leem is cellulose of zetmeel gebonden en hebben de hardheid van gips. Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, reparaties kunnen zichtbaar blijven

Leem in nieuwbouw woningen

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond ( fundering ) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit. Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking lees ook: Nieuwbouw Woningen 

Leem in natte ruimtes kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt, geschikt. Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgewerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis.

Wil je meer informatie en eventuele download files bekijken, ga dan naar,

http://www.claytec.nl/producten/downloads.html

Stuur een mail naar info@ecowonen.net of bel

Telefoon 0575-779.729 / mobiel 06-154.299.78

adviesgesprek

Leem in het kort

Kleuren

Claytec
kleurfolder

tierrafino
kleurenfolder