Leemstuc
Puur natuur op je muur voor heerlijke ruimtes

Portfolio

Wat is Leem ook al weer ?

Leem is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit silt. In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet.

Waarom Leemstuc?

Leemstuc is in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch. En natuurlijk supermooi !

Technische overwegingen

Een goede verhouding voor leem is de 10% klei, 70% Silt en 20% zand, Keli is de bindende factor, De stevigheid ontstaat door droging door de lucht, er komen geen chemische droog middelen aan te pas.

Voorbereiding

Afdekken en afplakken

Kies je kleur

We maken handgemaakte stalen voor je

Wel of geen basisleem?

De dikke buffer leem zorgt voor vochtregulering

Resultaat

Stuc en kleur als eindresultaat

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met  leem rondom je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct

Leemstuc

100 % natuurlijke beleving

Ben jij de persoon die graag een optimaal binnenklimaat wil in zijn woning met leemstuc?

Een huis afgewerkt met een 100% natuurlijk materiaal, Een materiaal dat heel veel positieve eigenschappen heeft en jou woonomgeving optimaliseert!

Dan is leem iets voor jou.

Al bijna 20 jaar jaar verwerken wij met veel liefde dit stijlvol materiaal. En kunnen je inmiddels alles vertellen over leem en toepassingen. Meer dan 250 projecten hebben we al uit mogen voeren met leem, Van kleine wanden in huis tot complete kantoren en woningen, Yoga studio´s en Stilte ruimtes in Ziekenhuizen.

Weet je hoe het voelt om lekker met je blote voeten door het zand te lopen? Over het strand of door een weiland. Je maakt letterlijk verbinding met de aarde. Deze vergelijking kan je ook maken als je je woning met leem (aarde) afwerkt.

Waarom kies je voor leemstuc?

Als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.

Je kan leem dus het beste verdelen in 2 categorieen

Namelijk:

  • Kleurleem of (leemfinish)
  • Basisleem

Basisleem heb je nodig om een beter binnenklimaat te krijgen. Wij zetten een basisleem laag op in 1,2 centimeter, Basisleem is er tegenwoordig in vier kleuren : bruin, terra, rood tint en wit. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond uit te vlakken. Het kan gepleisterd worden met leemfinish of geschuurd worden en schilders klaar worden opgeleverd.

De nieuwe witte basisleem is ook erg mooi als afwerklaag, Lees via deze link meer over de witte basisleem

Kleurleem, ook wel leemfinish genoemd is een dunnere afwerkleem die meestal over de basisleem gaat, je kan het ook over bestaand stucwerk zetten. Kleurleem komt in veel aardse tonen die onderling ook nog eens te mengen zijn, De modernere leemfinish is afhankelijk van het merk cellulose of zetmeel gebonden, en benaderd hierdoor de hardheid van gips. Je kan bij ons een kleurkaart aanvragen van Claytec leemfinish

Leem kan machinaal worden aangebracht

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Puur

Een ideaal bouwmateriaal

Ecowonen is specialist in het aanbrengen van leem producten.

Het is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leem stucco, er is zelfs een beton look te maken in leem stucco

Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, Let op! reparaties kunnen zichtbaar blijven.

Waar moet je rekening mee houden als je leem gaat toepassen?

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond (fundering) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit. Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn maar kan overal.  Ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking lees ook: nieuwbouw woningen

Bouw fysieke eigenschappen van leem

Leem heeft een regulerend vermogen Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op, bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Naast een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti-statisch en de langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen, is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is.  Dat is behalve prettig, ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Gezonder leven met leemstuc

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid etc, kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is, Je kan een uitgebreid onderzoek lezen via deze link

Geringe akoestische demping met leem

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leem stuc kan een bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. De isolerende eigenschappen van leem zijn nihil, en eigenlijk alleen interessant in combinatie met bijvoorbeeld houtvezelplaat, of kalkhennep blokken

Leem in natte ruimtes kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt, geschikt.

Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgewerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis. Je gaat je woning echt heel anders ervaren met lemen muren en plafonds, dus waar wacht je nog op.

Maak je keuze in afwerkings niveau

Kleurleem wordt opgezet en met de spaan afgewerkt, daarna afgeborsteld

Kleurleem wordt opgezet en gesponsd, daarna nogmaals gesponsd en afgeborsteld

Kleurleem wordt opgezet met een spaan en daarna gesponsd, laatste laag wordt in een stucco (glad oppervlak) gepleisterd, daarna afgeborsteld

Grof of glad

Charme en textuur

Leemfinish , ook wel kleurleem genoemd kunnen we in allerlei gradaties uitvoeren, Op een ondergrond van bruinleem kan je over het algemeen de leemfinish wat gladder afwerken dan bijvoorbeeld over een muur waar al spachtel puts op zit.  De inzuiging van leem en absorberend vermogen van de onderlaag is bepalend voor het uiteindelijke afwerkings niveau. Wij adviseren je graag welk niveau het beste past in jou interieur.

Onze ervaring

Leem heeft bijzondere eigenschappen 

Schilderen van de muur is niet meer nodig 

Dankzij structuur van het pleisterwerk en kleurnuances krijgen leemstuc oppervlakken een levendig, natuurlijk karakter. De kleuren Yosima leemfinish van Claytec zijn zonder kunstmatige kleurstoffen of pigmenten. Ze ontstaan uit de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte kleisoorten. Rood is in leem opgeslagen ijzeroxide, geel het resultaat van ijzerhydroxide. Groen ontstaat als het ijzer diep in de mineraalstructuur is opgeslagen. Mangaan zorgt voor bruin, koolstof voor zwart en wit is zuivere kaolien.

contact