Een eeuwenoude kalktechniek op je gevel

vraag offerte

Wat is Kaleien ook al weer ?

Kaleien is een techniek tussen stuc en schilderwerk in waarbij een dikke kalkpleister met een blokborstel op de muur wordt gebracht. Kalei wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties.

Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerklaag. De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermlaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look.

De dikke laag hydraatkalk kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan het project

 

Waarom Kalei

De voordelen van het kaleien van buitenmuren kunnen opgesplitst worden in esthetische en technische overwegingen.

Wanneer de gevel er niet meer zo mooi uitziet, of als er beschadigingen zijn die erg ontsierend werken, dan is kaleien een goede manier om dit te camoufleren. Het is ook een populaire techniek bij de renovatie van gevels. Daarmee creëer je een mooie en rustieke uitstraling die perfect past bij landelijke woningen.

Liever een moderne of andere uitstraling? Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien ook in andere kleuren. Zo geef jij je buitenmuur de look die perfect past bij je eigen smaak en wensen.

Technische overwegingen

Je huis kaleien is goed voor de bescherming van je gevel tegen weersinvloeden. Een milieuvriendelijke en duurzame methode is, die je buitenmuur bovendien damp-open houdt. Dat laatste is heel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

En wat met de levensduur?

Een goed aangebrachte kaleilaag gaat in ideale omstandigheden zeker 10 jaar mee. Net ongeveer zoals een buitenverf. Er zijn evenwel enkele factoren die de levensduur negatief beïnvloeden. Door waterschade kan de kalei ook vlekken gaan vertonen. Niet elke ondergrond is geschikt om te kaleien. Ondergronden zoals baksteen, zuiver beton, sommige pleisters etc. zijn mineraal en zijn geschikt om te kaleien. Gevels die onvoldoende zuigend zijn, zullen de Kalei minder goed aanzuigen, Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke kalk of silicaatverf

Wat met zeer slechte voegen?

Kalei kan op zeer oude, beschadigde gevel aangebracht worden. Loszittende voegen dienen verwijderd te worden. Scheurtjes in voegen vormen geen probleem.Indien er diepe voegen dienen opgevuld te worden, is het heel belangrijk om na de eerste laag de Kalei volledig te laten opdrogen. Na opdrogen zullen mogelijk krimpscheurtjes ontstaan zijn en die worden met de 2° laag perfect opgevuld.

Kalei geschikt voor muren die te lijden hebben onder opstijgend vocht

Kalei kan aangebracht worden op licht vochtige gevels, de kalei dient wel te kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden. Licht opstijgend vocht zal de kalei niet van het oppervlak duwen, maar doorheen de kalei trekken en verdampen.Muren die echter in de winterperiode verzadigd zijn door opstijgend vocht zullen mogelijk vorstschade oplopen bij strenge vorst. Grote problemen met opstijgend vocht dienen vooraf opgelost te worden.

Werken met kalkverf kaleien aan uw woning valt nog steeds binnen het 6% BTW regelings tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar. Ecowonen neemt opdrachten met kalei aan in de lente en zomerperiode, en komen vooraf eerst kijken naar de werkplek om de situatie goed te beoordelen.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Of bel met Peter van Hemert 06-154.299.78

adviesgesprek

Kalei in het kort

Kleuren

Stoopen en Meeus
kleurfolder

pure and original
kleurenfolder