Leem afwerking in Halle

We gaan snel starten met de leemstuc afbouw werkzaamheden in Halle. Dit bijgebouw wordt momenteel helemaal verbouwd tot woonverblijf en werkplaats en met bruinleem en stevige witte kleurleem van Claytec afgewerkt

 

 

 

Voordelen van leem in je nieuwbouwwoning.

Het is eindelijk door gedrongen bij heel veel eigenaren van nieuwbouw woningen.

Je nieuwe woning afwerken met leem en leemfinish heeft veel voordelen, denk maar eens aan de akoestiek die in een gemiddeld nieuwbouw huis met betonnen plafonds en wanden, zwaar op de proef wordt gesteld, Of de ventilatie in een nieuwe woning die vaak aan de wensen overlaat

Leem is in verhouding

10% Klei

70% Silt

20% Zand

Wat doet leem dan eigenlijk in een nieuwe woning?

De wanden van een nieuwbouwhuis afwerken met leem heeft vele voordelen. Misschien heb je zelf wel eens bedacht dat oude woningen toch altijd meer sfeer hebben. Door het gebruik van leem krijgt een woning direct een doorleefde, warme sfeer – nooit weg in de kille uitstraling van de meeste nieuwbouwhuizen. Het effect van leemstuc is ultramat en ‘aaibaar’, heel wat anders dan het steriele, strakke effect van gips stucwerk. Alhoewel leemstuc ook strak en glad afgewerkt kan worden, kan het ook juist wat grover opgezet worden voor een stoerdere look. Perfect voor huizen waar niet alles perfect hoeft te zijn!

Los van de uitstraling heeft leemstuc juist in nieuwe huizen een positief effect op de milieubelasting. Er worden geen chemische componenten aan toegevoegd en voor de winning wordt relatief weinig energie verbruikt.

Een ander voordeel is dat leem in principe eindeloos hergebruikt kan worden. Door het nat te maken wordt het weer zacht en zo kunnen beschadigingen hersteld worden, of zelfs de hele laag van de muur geschraapt worden en opnieuw gebruikt. Ook is in nieuwbouw de concentratie van uitstoot van irriterende chemische stoffen hoog. Denk aan kit, PUR, verf, beton en gips. Leem heeft dit probleem niet omdat het een volledig natuurlijk product is.

Een bewuste manier van leven gaat prima samen met comfortabele en stijlvol interieur zonder afbreuk te doen aan de manier waarop we leven, Er is ondertussen een groot aantal cradle to cradle, ecologische, biobased en natuurlijke materialen in omloop op het gebied om een nieuw en modern interieur kunt creëren. Mocht je dat via ons niet kunnen vinden dan bieden we het best mogelijke alternatief aan.

Tegenwoordig zijn nieuwbouw woningen vaak met koude harde materialen in elkaar gezet, betonnen wanden en plafonds met een spack gespoten plafond, wie wil daar nu in wonen, als er zoveel fijne en natuurlijke materialen op de markt zijn, dan kies je toch niet voor plastic, Toch?

Waar moet je op letten in een nieuwbouw woning ?

Er komt tijdens het bouwen veel vocht in de woning, Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter!

Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking

Geef jezelf de tijd, Haastige spoed…

Is zelden goed, zei mijn Oma altijd. In deze samenleving waarin alles snel moet gebeuren is Slow Building wel een vreemde eend in de bijt, toch is het een heel belangrijke en verstandige keus voor jou als bewoner om je tempo aan te passen in een moderne nieuwbouw woning.

Leem en kalk hebben bijzondere eigenschappen maar willen ook op een correcte manier worden aangebracht.

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leemstuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht.

Leemstuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputz of latex, Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Wil je een offerte of meer informatie,

Bel met Peter van Hemert 06-15429978 of mail naar info@ecowonen.net

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?