Leemstuc in woning Driebergen

Voor Orga Bouw in Nijmegen gaan we binnenkort een ecologische woning in Driebergen met leemstuc afwerken. Orga bouw heeft net als wij het doel het anders te doen dan andere bouwbedrijven. Wij streven ernaar zo groen mogelijk te bouwen maar wel op een moderne manier. Duurzaam, ecologisch, biobased, bouwen is voor ons vanzelfsprekend want dat is immers de toekomst

Ongeveer 4000 Kg wordt er in de woning verwerkt, dit zorgt er onder andere voor dat bij vochtig weer, de wanden vocht op nemen, bij droog weer komt dit vocht weer vrij, naarst een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti statisch en langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen, is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is. Het verminderen van elektro smog blijkt ook onder andere door een onderzoek van de universiteit van Munchen.

Ondertussen zijn er in Nederland veel merken verkrijgbaar, De twee belangrijkste waar wij graag mee werken zijn de leemproducten van Tierrafino en Claytec.  Samen zorgen zij voor een bijzonder aangenaam en groot assortiment leemproducten waaronder:

  • leemplaten
  • stampleem
  • basisleem
  • kleurleem ook wel leemfinish genoemd
  • leemverf
  • leemstenen

Naast de mooie en prachtige uitstraling van de eerste leemfinish van Tierrafino, zijn er nu ook verstevigde kleurleem producten op de markt zoals de Duro van Tierrafino en Yosima Design leempleister van Claytec. deze zijn achtereenvolgens gebonden door zetmeel en cellulose en hebben een hardheid die vergeleken kan worden met gips afwerking.

Zo zijn we in staat om bijvoorbeeld horeca, kantoor of winkelprojecten uit te voeren maar ook moderne huishoudens en interieurs super mooi af te werken en stootvast door de versterkte leemfinish.

Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig. Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Wil je meer weten over Orga Bouw

Neem kontakt op met Patrick Schreven

ORGA bouw
Van Goorstraat 4
6512 ED Nijmegen
Telefoon +31 024 7600140
Email info@orga-bouw.nl

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies over leemstuc afwerking.

Stuur een e-mail naar info@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-154.299.78

Direct advies

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?