Claytec leemproducten

Sinds 1984 heeft Claytec Leem bouwstoffen zich toegelegd op leembouw, geworteld in het ambachtelijke bouwen, Breed inzetbare leembouwstoffen die hun oorsprong vondt in Duitsland. Claytec heeft zijn ervaring en competentie met betrekking tot het bouwmateriaal ontwikkeld tot een uitgebreide, up-to-date kennis, en een veelvoud aan leem producten

De geschiedenis van de firma Claytec begint in de jaren zeventig. De Duitse Peter Breidenbach komt uit een architectenfamilie die een sterke binding met het traditionele ambacht heeft. Zijn ouders werken voornamelijk binnen de monumentenzorg, en in 1975 onderhouden zij, als individueel project, een vakwerkhof uit 1661.

Het bouwen met ecologische bouwstoffen en onderhoudsmaterialen voor monumenten was toen nog niet actueel: een groeiend geloof in de vooruitgang duurde voort. De bouw beleefde na 1945 een hevige opleving van de industrialisering, en ambachtelijk bouwen gold als uitermate onpopulair.

Vanuit de vakwerkrestauratie werden de traditionele materialen echter niet als ouderwets beschouwd. In 1978 ontstonden de eerste pogingen om leem als stuc en pleister te gebruiken, op het Tho Riet Hof in het Duitse Viersen. De eerste ervaringen met leembouw stammen uit deze tijd. Peter Breidenbach was toen 15 jaar oud, zijn schoolvriend Ulrich Röhlen iets ouder.

Het merk Claytec

De merknaam Claytec is samengesteld uit leem (clay) en techniek (tec). De basis is de liefde voor de bouwstof en de rationaliteit van de bouwtechniek. Het merk staat voor de schoonheid en expressie van leem, en ook de precieze kennis van haar technische eigenschappen.

Aan deze combinatie werden hoge eisen gesteld, wat zich uitte in een ambitieuze communicatie en promotiemiddelen (grafisch ontwerp, productdesign). Workshops zorgden voor verdieping en verzamelden deelnemers.

Deze service zou de voor bouwproducten bekende standaard overtreffen.

” een veelvoud aan leemproducten, de specialist in bouwmaterialen van leem “

Leemproducten

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
 
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

veelvoud aan leem

Moderne leempleisters kenmerken zich door de brede gebruiksmogelijkheden en spelen in op de decoratietrends van tegenwoordig. Het is mogelijk om glanzend of mat marmer, gepolijste steen of zelfs betonlook te verkrijgen voor muuroppervlakken. Wij kunnen alle technieken voor je uitvoeren

meer over claytec
Zak-Claytec-Basisleem-met-stro
Claytec-Clayfix-Gladde-Leemverf-emmer-kleuren-klein
CLA00000BB_universeel

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld spack of spachtelputs.

Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

 

Assortiment

  • Leemplaat – Ecologische leemplaat is de trend: eenvoudig en snel te implementeren, het past niet alleen perfect bij de moderne houtbouw, maar lost ook alle andere bouwtaken bij nieuwbouw en renovatie op. Naast het beste binnenklimaat kan een uitstekende geluidsisolatie worden bereikt. Claytec biedt niet alleen lichte en zware bouwplaten van leem aan, maar ook alternatieven gemaakt van hennep klei en houtvezels. Op elkaar afgestemde, beproefde systemen voor alle toepassingen, van de onderconstructie tot de bevestigingsmogelijkheden
  • Claytec leempleisters – Pleisters gemaakt van leem zijn de ultieme ecologische muurafwerking, het zijn natuurlijke airconditioningsystemen, aggregaten van compensatie. Hun kleimineralen zorgen voor een binnenklimaat dat gunstig is voor gezondheid en welzijn. De oppervlakken hebben een natuurlijke esthetiek. Claytec leempleisters hechten op alle gangbare bouwoppervlakken, zijn machinaal compatibel maar ook gemakkelijk met de hand aan te brengen. Uw ecologische balans is onverslaanbaarZak-Claytec-Basisleem-met-stro
  • Fijne oppervlakken – YOSIMA leemdesign is representatief interieurdesign met geselecteerde kleien, van elegant wit tot levendig rood. Een verscheidenheid van 146 zorgvuldig samengestelde kleurtinten is beschikbaar voor het zeer persoonlijke droomoppervlak. Ze zijn het resultaat van het mengsel van de pure rauwe kleien: YOSIMA is gewoon niet “gekleurd” maar puur, Claytec voegt geen kleurstoffen of pigmenten toe. Standaard is de 2 mm dikke leem design pleister, met kleikleur spatel kunt u zeer gladde oppervlakken bekomen. Voor verven bieden zij het CLAYFIX leem verfsysteem aan.

  • Stenen, aangestampte aarde, terrazzo – Zware klei zorgt voor temperatuuregalisatie en comfort. Geramde aarden wanden behoren tot de architectonisch meest indrukwekkende componenten van allemaal, hun esthetiek is even archaïsch als modern en tijdloos. Claytec biedt aangestampte aarde voor vloeren en wanden in verschillende aardkleuren. De Claytec aardblokken zijn DIN-getest en kunnen zelfs gebruikt worden om dragende constructies te bouwen. De terrazzo klei is nog een jong product; er kunnen vloeren mee worden gemaakt met een bijzondere look en feel.Claytec-Kleurleem

Leem

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling
van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling.

Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

Kom leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leemstuc  Door middel van kleurstalen en brochures die we kunnen meenemen heb je een behoorlijk beeld van wat leem voor uitstraling heeft. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. Je kan ook komen kijken in de studio in Deventer

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?