Leemwerk in Leuvenheim

Wat een heerlijkheid om zo dicht bij huis te mogen werken, Net buiten Zutphen ligt het plaatsje Leuvenheim waar we een fraaie boerderij mogen gaan afwerken met leem over wandverwarming en homatherm houtvezel isolatie plaat, mooi leemwerk!

Ecowonen is al jaren een excellent verwerker van Claytec producten. Sinds 1984 heeft Claytec zich toegelegd op leembouw, geworteld in het ambachtelijke
bouwen, het handwerk. Zij hebben hun ervaringen en competenties met betrekking
tot het bouwmateriaal leem ontwikkeld tot een uitgebreide, up-to-date kennis.

Sinds 2010 bestaat de samenwerking met Ekoplus Bouwstoffen, de Nederlandse groothandel voor leembouw stoffen. Zij leveren het brede leem-assortiment aan klanten in Nederland. Vanzelfsprekend kunt u hier ook terecht voor informatie en ondersteuning met betrekking tot al uw leembouw-activiteiten. De ecologische waarde van de hedendaagse bouw is een belangrijk uitgangspunt, evenals het leveren van een hoogwaardige en zuinige bouwstof.

claytec-meestershuis-vorden

Grand cafe het Meestershuis

claytec-kolomba-museum

Kolomba museum

terrazzoboeden-baustoffe-aus-lehm-bei-der-firma-claytec

De nieuwe leem terrazzo vloer

De geschiedenis van Claytec

begint in de jaren zeventig. De Duitse Peter Breidenbach komt uit een architectenfamilie die een sterke binding met het traditionele ambacht heeft. Zijn ouders werken voornamelijk binnen de monumentenzorg, en in 1975 onderhouden zij, als individueel project, een vakwerk hof uit 1661.

Het bouwen met ecologische bouwstoffen en onderhoudsmaterialen voor monumenten was toen nog niet actueel: een groeiend geloof in de vooruitgang duurde voort. De bouw beleefde na 1945 een hevige opleving van de industrialisering, en ambachtelijk bouwen gold als uitermate onpopulair.

Vanuit de vakwerkrestauratie werden de traditionele materialen echter niet als ouderwets beschouwd. In 1978 ontstonden de eerste pogingen om leem als stuc en pleister te gebruiken, op het Tho Riet Hof in het Duitse Viersen. De eerste ervaringen met leembouw stammen uit deze tijd. Peter Breidenbach was toen 15 jaar oud, zijn schoolvriend Ulrich Röhlen iets ouder.

Het merk Claytec

De merknaam Claytec is samengesteld uit leem (clay) en techniek (tec). De basis is de liefde voor de bouwstof en de rationaliteit van de bouwtechniek. Het merk staat voor de schoonheid en expressie van leem, en ook de precieze kennis van haar technische eigenschappen.

Aan deze combinatie werden hoge eisen gesteld, wat zich uitte in een ambitieuze communicatie en promotiemiddelen (grafisch ontwerp, productdesign). Workshops zorgden voor verdieping en verzamelden deelnermers. Deze service zou de voor bouwproducten bekende standaard overtreffen…

De productieplek

Voor de productie van Claytec bouwstoffen koos Peter Breidenbach een bijzondere plaats: een baksteenfabriek uit 1908 met een historische sfeer en een energieke en solide charme. Geen nostalgie maar de identiteit van de plek was de aanleiding voor deze keuze: waar eerder leem voor bakstenen gemaakt werd, onstonden nu moderne leembouw stoffen. Hier zijn de meeste Claytec producten ontstaan, bijvoorbeeld alle gekleurde leempleisters en stamp lemen. Het bakstenen gebouw bevindt zich nu in een renovering fase, en zal worden ingericht met een conferentiecentrum en showroom.

Bij de liefde voor deze oude fabriek is decentralisatie, een gespecificeerde eis voor de leembouw, niet uit het oog verloren. Transportwegen moeten worden geminimaliseerd. Geschikte producten worden tegenwoordig ook op andere plaatsen vervaardigd: in steenfabrieken en menginstallaties. We werken graag met de producten van Claytec en hebben al heel wat projecten afgerond in Nederland en Belgie met basisleem en kleurleem

Voor de meeste leembouwstoffen moesten eerst materiaalgegevens vastgesteld worden. Hiervoor waren testen, om de eigenschappen van warmte- en geluidsisolatie en brandveiligheid te verkrijgen, noodzakelijk. Aldus liet Claytec geluidsisolatie-waarden voor vakwerkmuren vaststellen, waarover nog niets bekend was in de literatuur. Er werden brandveiligheidsonderzoeken van leembouwplaat-muren onder vastgestelde normen uitgevoerd.

Ook werden specifieke materiaaleigenschappen onderzocht. Zo hechtte Claytec grote waarde aan de bewezen werking van leem op de luchtvochtigheid en geurstoffen in binnenruimtes. Als eerste in de bouw-industrieën richtte de firma zich op microbiologische aspecten. Voor het uiterst actuele thema binnenisolatie werd een concept ontwikkeld, dat als model voor erkende technische regels is ingezet. Productdeclaraties (Environmental Product Declaration, EPD) voor leembouwstoffen zullen volgen.

 

Ondertussen heeft Claytec een groot aantal producten in de markt gezet waaronder de nieuwe Leem Terrazzo vloer en de leem voeg vuller

Wil je meer weten over de mogelijkheden met leem in jouw project?

We sturen je graag de kleurkaart

We zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van leemproducten. Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van de gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouw methodes nogal intensief waren. Aanpassingen van de oude technieken zoals het leem vakwerk, maar vooral de strobouw en stroleem techniek en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt.

Wil je meer weten over leemstuc toepassingen in je interieur?

Stuur een mail naar info@ecowonen.net of neem telefonisch kontakt met ons op

Telefoon 0575-779.729 of mobiel 06-154.299.78

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?