Kalkhennep huis in Malden

We zijn heel erg blij met de opdracht om het kalkhennep gebouw van Kiemkracht in Malden aan de buitenzijde af werken met kalkpleister, aan de binnenzijde met leemstuc en om de vloer af te werken met een moderne kalkstuc.

Dat leem en kalk bijzondere eigenschappen hebben, weet iedereen. Wij werken er graag en veel mee en zijn enorm blij met de opdracht die ons is gegund dit al prachtige gebouw nog fraaier te maken.

Het Bijeenkomstgebouw voor agrarisch, natuur en milieueducatie in Malden is Ontworpen door Architect Huub van Laarhoven uit Gilze. www.vanlaarhovencombinatie.nl

De aannemer die het gebouw heeft geplaatst is het Biologische-Bouw Collectief B.V. uit Goirle www.biologische-bouw.nl

Kiemkracht is begonnen met bouwen in Mei 2017 met de bouw van het aardehuis. Inmiddels is er een prachtig duurzaam functioneel kunstwerk verrezen die volgend jaar  de verschillende activiteiten  zal gaan huisvesten. De verwachting is om mei 2018 klaar te zijn met de bouw zodat bedrijven en organisaties voor wie duurzaamheid belangrijk is , gebruik kunnen gaan maken van deze inspirerende locatie.

Wat is Kiemkracht 64

Kiemkracht 64 beheert als stichting 2 hectare land in Malden bij Nijmegen. In april 2013 ging de eerste spade de grond in met de droom het bestaande grasland om te toveren tot een oase van leven en vitaliteit in al haar mogelijke verschijningsvormen.

Het begin
Vanuit het principe ‘al doende leert men’ begonnen Marion Boenders en Anneke van Broekhuizen met de aanleg van een moestuin voor eenjarigen. Ze hadden een beeld voor ogen van hoe het land er over een paar jaar uit zou zien: bruisend van leven en met een grote soortenrijkdom aan planten, heerlijke vruchten, noten en groentes, maar ook een habitat voor bijen en een waterpoel. Een veelheid aan elementen die met hun unieke kwaliteiten bijdragen aan een voedende en ondersteunende onderlinge uitwisseling.

Luisteren naar wat nodig is
Marion: ‘Bij alles wat je als droom voor je ziet zal je in de praktijk moeten beginnen bij het begin. Het idee was om niet teveel vast te leggen op papier zodat er iets kon ontstaan wat we van te voren nooit bedacht konden hebben. Deze werkwijze bleek van grote waarde. In dat niet-weten leerden we om te luisteren naar wat er nodig is en ontdekten we het grote plezier van samen creëren. We namen beslissingen die voorbij het gangbare en aangeleerde gingen en Kiemkracht ontwikkelde zich… organisch en in haar eigen tijd.’

Na vier groeiseizoenen is de monotone lap gras veranderd in een levendige biotoop met een enorme diversiteit aan (eetbare) planten, struiken, bomen, insecten, vogels en andere dieren.

Hernieuwd besef
Als gemotiveerd en betrokken team geven we Kiemkracht 64 steeds meer vorm en inhoud. Naast het feit dat we allemaal graag buiten zijn en van fysiek werk en lekker eten houden, is er een gedeeld verlangen om een wereld te creëren die aansluit bij een hernieuwd besef van onze verbinding met de natuur. Die wereld vraagt van ons dat we haar telkens opnieuw zelf uitvinden. Ze vraagt aan ieder van ons om mee te doen en naar eigen mogelijkheden verantwoordelijkheid te nemen.

In de loop van de tijd ontstond het idee om de plek jaarrond beschikbaar te stellen aan meer mensen. Zo kan Kiemkracht 64 een plek van inspiratie en voeding zijn voor iedereen die de verbinding met de aarde en zichzelf weer in ere wil herstellen.

Zakelijke mogelijkheden
Om mogelijkheden te creëren voor ontmoeting, workshops, therapie, retraites en andere activiteiten zijn ruimere en meer comfortabele faciliteiten nodig dan nu op het land aanwezig zijn. Daarom starten in april 2017 de bouwactiviteiten voor een ecologisch educatie- en trainingscentrum. Het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen en een organische vormgeving zorgen ervoor dat het gebouw een eenheid vormt met het landschap.

Voor mogelijkheden bij Kiemkracht bel je Marion op telefoon 06-46229120

We sturen je graag de kleurkaart van leem of kalk

We zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van leemproducten. Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van de gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouw methodes nogal intensief waren. Aanpassingen van de oude technieken zoals het leem vakwerk, maar vooral de strobouw en stroleem techniek en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt.

Wil je meer weten over dit project of de mogelijkheden met leem of kalk in jouw project?

Neem kontakt op met Peter van Hemert op telefoon 06-15429978

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?