IJsselleem – Leemkleuren uit de Achterhoek

 

De Achterhoekse leemkleuren zijn natuurlijke kleuren, zoals alle leemkleuren eigenlijk aarde kleuren zijn. Klopt ook wel…. want leem wordt opgegraven en samengesteld uit verschillende kleuren zand en klei en slechts in enkele gevallen wordt er een pigment aan toegevoegd, IJsselleem zijn prachtige typische Achterhoekse leemkleuren in Yosima Designstuc van Claytec.

Trots op de Achterhoek

Ook al kom ik hier helemaal niet vandaan! Als geboren Brabander voel ik me hier enorm thuis.

Gezellige middeleeuwse stadjes en dorpjes waar je, al dwalend door de smalle straatjes, de historie nog voelt. Eindeloze boswandelingen door een prachtig heuvelachtig landschap. Heerlijke fietsroutes van de ene wijngaard naar de andere. Gezellige restaurants waar de lekkerste streekproducten op het menu staan.

Dit klinkt toch als het ultieme geluk? En het mooie is: je hoeft er niet helemaal voor naar Zuid-Europa af te reizen. Want hoe verrassend misschien ook, je vindt het allemaal in de Achterhoek. Dat bracht me op het idee 12 authentieke leemkleur recepten te ontwikkelen, Zelf een beetje van dat geluk ervaren?

Wandelend langs het Kasteel Hackfort in Vorden, valt je vooral een paar dingen op!, Wat is het prachtig in deze omgeving, en wat staat het kasteel er nog prachtig bij.Kasteel Hackfort is een kasteel in Vorden, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel is in eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, deze vereniging zorgt ervoor dat het in een uitmuntende staat verkeerd. Het inspireerde ons de uitgesproken leemfinish kleur Hackfort Groen samen te stellen.

De Achterhoek

De ruime kleuren en prachtige texturen van IJsselleem kleuren komen uitsluitend tot stand door het gebruik van specifieke kleisoorten; er worden geen kunstmatige kleurstoffen of pigmenten toegevoegd. De klei is kleur en bindmiddel in één. Door zijn kleur echtheid en discrete kleurnuancen, krijgen uw wanden een natuurlijk en eerlijk karakter.

Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden

De leempleister wordt ongeveer 3mm dik aangebracht met een Japanse spaan of gladspaan. Als eindafwerking kan gekozen worden voor schuurwerk of glad pleisteren.

De kleur Hackfort groen is verkrijgbaar in emmers van 20 kg en in bigbags van 500 en 1000 kg en de producten

 • Leem spachtel voor oppervlakken met fijne Afwerkleem
 • Kleur leemfinish met decoratieve toeslagstoffen, voor kleurrijke en creatieve interieurvormgeving

Naast de intense kleur `Hackfort Groen` zijn er nog de kleuren.

 1. Keppels Rood
 2. ´t Enzerinck Grijs
 3. ´t Walien Wit
 4. Lochemse Berg
 5. Bronckhorst Creme
 6. Hummeloos Geel
 7. Wildenborch Klei
 8. Wiersse Bruin
 9. Enghuizer Rood
 10. Duursche Waarden
 11. De Proosdij

 

Waar moet je rekening mee houden als je leem gaat toepassen?

Leem in nieuwbouw woningen

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond (fundering) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit. Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn maar kan overal.  Ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking lees ook: nieuwbouw woningen

Bouw fysieke eigenschappen van leem

Leem heeft een regulerend vermogen Bij vochtig weer nemen de wanden vocht op, bij droog weer komt dit vocht weer vrij. Naast een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti-statisch en de langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen, is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is.  Dat is behalve prettig, ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Gezonder leven met leem

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid etc, kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is, Je kan een uitgebreid onderzoek lezen via deze link

Geringe akoestische demping met leem

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leem stuc kan een bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. De isolerende eigenschappen van leem zijn nihil, en eigenlijk alleen interessant in combinatie met bijvoorbeeld houtvezelplaat, of kalkhennep blokken

Leem in natte ruimtes kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt, geschikt.

Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgewerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis. Je gaat je woning echt heel anders ervaren met lemen muren en plafonds, dus waar wacht je nog op.

Wil je meer informatie over leem? Stuur een mail naar info@ecowonen.net of bel

Telefoon 0575-779.729 / mobiel 06-154.299.78

 

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?