Een van de oudste bouwmaterialen ter wereld, Leem is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit klei, silt en zand. Leem is minder geschikt om er planten op te verbouwen vanwege de geringe hoeveelheid voedingsstoffen en de moeilijke verwerkbaarheid. Leem is in grote delen van de wereld aan of net onder de oppervlakte aanwezig. Een letterlijke verademing in je woning.
Wij worden blij van werken met leem en hebben al veel projecten gerealiseerd in Nederland, Belgie en Frankrijk. Leemstuc projecten in Ziekenhuizen, Horeca gelegenheden, Kantoren en Woningen
Waarom kies je voor leem? Als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.
Dit moet je weten als je alleen voor basisleem kiest:
Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig. Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.
Ecologische spachtelputz op de muur
Steeds meer mensen beseffen dat het moderne bouwproces meer ruimte behoeft aan ecologische materialen en een duurzamere aanpak, leemproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouwvormen van nu. Droogbouw met leembouwplaten, stamp-lemen muren die zelfs als dragende constructies dienst kunnen doen, combinaties met stro-bouw, leemstenen die worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling voor houtskelet, traditionele vakwerkhuizen en binnen afwerking met basisleem of kleurleem zijn voorbeelden van leemgebruik anno nu.
Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is. Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk.
Prachtige leemfinish in heel veel kleuren te verkrijgen
Leemfinish of ook wel kleurleem genoemd is een 100% natuurlijke afwerking
Leemfinish kan worden aangebracht op een droge, stofvrije, vlakke en ruwe ondergrond zonder kieren en gaten. De leemfinish wordt in een dunne laag van 2-3 mm aangebracht. Als ondergrond is basisleem zeer geschikt maar ook bouwplaten waarvan de naden zijn afgewerkt of gepleisterde muren of plafond die stabiel zijn. Gladde ondergronden moeten altijd worden voorbehandeld met een voorstrijkmiddel. Zie bij elk product de handleiding voor instructies en technische gegevens
Mooie leemfinish die we graag verwerken is onder andere die van Tierrafino of Claytec, deze moderne leemfinish is gebonden met cellulose of zetmeel en benaderen de hardheid van gips.
Omdat passief bouwen tegenwoordig de norm is, wordt de kwaliteit van de gebruikte materialen steeds belangrijker. Leem draagt door zijn uitstekende vochtregulerende eigenschappen aantoonbaar bij aan een gezonder en prettiger binnenklimaat. Je merkt het direct wanneer je een ruimte binnenloopt waar de wanden en plafonds met leem gepleisterd zijn. De leem houdt de luchtvochtigheid constant en de luchtkwaliteit op peil, het maakt ruimtes aangenamer. Tierrafino en Claytec draget al jaren bij door deze behoefte te vertalen in hedendaagse bouwoplossingen.
Wil meer weten over afwerking met leem of andere decoratieve toepassingen in uw woning of werkplek? Ecowonen heeft de expertise uw ruimte te voorzien van de meest prachtige afwerkingen die nu in omloop zijn. met merken zoals:
- Tierrafino
- Claytec
- Conluto
- Ecoclay
Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies, mail naar info@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-154.299.78.
Bij doorgang van een offerte krijg je het hele jaar het Boek Eco Wonen van Judith Wilson cadeau
Direct advies