Leem op Terschelling

We zijn verheugd met de opdracht op Terschelling waar we een woning geheel “ibiza”stijl gaan afwerken, Met veel ronde vormen, houten elementen, flagstones en een kalkvloer. En natuurlijk Leem. Dit mag eigenlijk niet meer ontbreken in een renovatieproject.

Wat gaan we allemaal doen op Terschelling:

Natuurlijk ook leemwanden maken, Om de wanden de mooie ronden vormen te geven gaan we deze eerst opzetten met een dikke laag bruinleem, Leem kan je lekker vol op de muur zetten en er heel lang in kneden en vormgeven, De wanden worden later afgewerkt met een laag leemfinish, Ook wel kleurleem  genoemd. De stoere woonvloer wordt er een van kalkvloer van Stoopen en Meeus is een zeer sterke vloer met een hele fraaie tekening, Deze StucDeco vloer gaan we doorzetten naar de badkamer waar we een wall to floor afwerking gaan maken in badkamerstuc

Basisleem en kleurleem als afwerking

Leempleister heeft ongekende eigenschappen met een bijzonder positieve invloed op het binnenklimaat. Dit komt mede door de vocht regulerende werking, hierdoor ontstaat een stabiele luchtvochtigheid in huis. Leem is daarnaast antistatisch en biedt het, dankzij de aanwezige kristallijne mineralen, een lichte bescherming tegen straling waardoor de gezondheid en het binnenklimaat worden verbeterd. Leemstuc is verder onbrandbaar, warmte accumulerend, damp-open en heeft het een antischimmel werking

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

” Leem is aantrekkelijk- Het is liefde op het eerste gezicht – Dragana Kojičić “

Leemproducten

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

Leem is ibiza style

Een Ibiza stijl interieur kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Denk aan hangplanten, gedroogde bloemen, houten meubels, linnen beddengoed en een wollen tapijt op de stenen vloer. Maar ook rotan lampen, krukjes en manden mogen niet ontbreken in een Ibiza style huis. Voeg er gerust nog een paar stenen, takken, schelpen en andere strandvondsten aan toe om het interieur Ibiza stijl compleet te maken. En natuurlijk leem en kalk als vloer en wand afwerking

Leem in huis

Er wordt vandaag nog steeds met leem gebouwd en er werd ook in het vaak met leem gewerkt. Leem kan je bijna overal ter vinden. Het is een natuurlijke, kleverige stof die bestaat uit een mengeling van aarde met verschillende korrelgrootten, waaronder zand en klei Je kan op verschillende manieren met leem bouwen. In zuiderse landen worden meestal leemblokken gemaakt. Die blokken noemen we adobe. Men vermengt leem met water. Vaak wordt er ook stro of mest aan toegevoegd. Vervolgens wordt dat mengsel in een rechthoekige vorm geperst. Deze leemblokken kan men laten drogen in de zon of in een oven.

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, Fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld Spack of Spachtelputs. Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

 

Leem

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling. Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

 

Kom naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leemstuc  kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot oppervlak maakt het rendabel om met de leemspuit te werken. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische Spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse in leem?

Start je leemstuc project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?