Leem restauratie bij Bakkerij Driekant Zutphen

Binnenkort starten we met de werkzaamheden bij Driekant bakkerij aan de Lange Hofstraat in Zutphen. Het lemen interieur naar een ontwerp van Guus van Riet is toe aan een restauratie. Deze gaan we uitvoeren in een prachtige lichtere en sterke kleurleem van Claytec.

De Driekant bakkerij in Zutphen is een bekend gezicht in de Lange Hofstraat, De biologische bakkerij is meerdere keren als winnaar van het beste bio brood in Nederland uitgeroepen, maar ook vanwege de hoge betrokkenheid en social care geroemd, Zo wordt onder andere hun unieke leerwerktraject genoemd voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het interieur van de winkel in de lange Hofstraat is nu aan een nieuwe leemlaag toe, het oude ontwerp van Guus van Riet, met de leuke Koffie en Brood letters aan de muur. is toe aan een nieuwe leem afwerking

Met sterke merken werken

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio/based en bouw biologisch bouwen anno nu, Merken zoals Tierrafino, Oskam en Claytec zijn oude namen in het nieuwe bouwsegment en maken al jaren bewezen materialen in leem

” een veelvoud aan leemproducten, de specialisten in bouwmaterialen van leem “

Leemproducten

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

veelvoud aan leem

Moderne leempleisters kenmerken zich door de brede gebruiksmogelijkheden en spelen in op de decoratietrends van tegenwoordig. Het is mogelijk om glanzend of mat marmer, gepolijste steen of zelfs betonlook te verkrijgen voor muuroppervlakken. Wij kunnen alle technieken voor je uitvoeren

Brood bij De Driekant

Henk Smit, heeft Driekant bijna 22 jaar geleden opgestart. Hij werkte toen in een grote bakkerij, maar wilde graag meer. Daarom heeft hij toen Ambachtscentrum Driekant opgestart. Het bedrijf biedt leerwerkplekken aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We zoeken voor mensen altijd een plek binnen het bedrijf die bij hen past. Daarnaast heeft iedereen ook een eigen werkbegeleider, waar ze terechtkunnen als ze ergens meezitten”, aldus Marijn Smit, De huidige eigenaar van Driekant.

Driekant heeft twee productielocaties en stelt 80 mensen te werk, waarvan 40 leerwerkplekken. Op beide locaties is er ook een horecagelegenheid

Leer Garantie plan

De bedrijfsfilosofie – en daarmee ook de trainingen – van Driekant bestaat uit drie luiken: kunst, vorming en productie. “Kunst zorgt voor inspiratie voor mensen. Hierbij doen ze allerlei kunstzinnige activiteiten, zoals schilderen. Vorming ontstaat dan als de inspiratie wordt omgezet tot iets bruikbaars en dat gaat makkelijker als je goed in je lijf zit. Hier worden ook dingen als yoga voor ingezet.  Als laatste heb je productie, wat zorgt voor een eigen economie.

Driekant heeft ook het Leer Garantie plan (LGP) opgestart. Dit is een fonds, dat aangevuld wordt door investeerders en crowd-funding. en willen daarmee mensen een plek aan kunnen bieden, ook al heeft de overheid dan nog geen toestemming gegeven. Op deze manier veranderen we de structuur, zodat het geld altijd bij de mensen terechtkomt.”

Voor meer informatie:
Marijn Smit
Ambachtscentrum Driekant
Lange Hofstraat 23-25
7201 HT Zutphen
0575 515142
info@driekant.nl
www.driekant.nl

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld spack of spachtelputs.

Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

Leem

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling
van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling.

Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

Kom dus naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leemstuc  Door middel van kleurstalen en brochures die we kunnen meenemen heb je een behoorlijk beeld van wat leem voor uitstraling heeft. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. Je kan ook komen kijken in de studio in Deventer

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?