Vakwerkboerderij met leem in Ingber

In het Zuid Limburgse Ingber hebben we een groot gedeelte van de binnenzijde afgewerkt met leem van Claytec en kalk, de wandopbouw ge-isoleerd met Gutex en de badkamer afgewerkt met badkamerstuc in kalk.

Op diverse plekken in de gemeente Gulpen-Wittem zijn ze nog te vinden: traditionele vakwerkhuizen. De veelal eeuwenoude gebouwen hebben een unieke uitstraling, die onlosmakelijk verbonden is met het Limburgse landschap. Mede daarom leveren ze een waardevolle bijdrage aan het culturele erfgoed van Gulpen-Wittem. De vakwerkboerderij in Ingber is daarvan een goed voorbeeld.

Gilles Kockelkoren kocht de vakwerkboerderij, waarvan het eerste bouwdeel dateert uit 1750, drie jaar geleden. Hij vertelt: “Zelf ben ik opgegroeid in een monumentaal vakwerkpand. Ik hou van de sfeer van zo’n oud gebouw, van de vaak onlogische indeling en scheve muren. Het geeft een huis karakter. Daarom ging ik ook op zoek naar een vakwerkboerderij, met als doel deze zelf op te knappen. Via internet kwam ik terecht bij de boerderij in Ingber, een rijksmonument. “Hij stond al vijf jaar leeg en zag er vervallen uit. Samen met Emmanuel Laugs van Laugs Bouwmeesters, gespecialiseerd in vakwerkrestauratie, ben ik gaan kijken. Eenmaal binnen leek het mee te vallen. Er moest veel gebeuren, maar het houtwerk bleek goed genoeg om het te kunnen restaureren. Dat is ook onze insteek: de woning restaureren en moderniseren, met zoveel mogelijk hergebruik van de bestaande materialen. Een hele uitdaging!”

Handen uit de mouwen

Emmanuel vertelt: “We zijn een jaar bezig geweest met het ontwerpproces, de planning en het regelen van vergunningen. Daarna konden eindelijk de handen uit de mouwen. We begonnen met de schuur, omdat die op instorten stond. De oude leem en het vlechtwerk tussen de houten balken hebben we eruit gehaald. Ook hebben we tekeningen van alle spanten gemaakt en de balken genummerd, om het gehele houtskelet te demonteren. Gilles heeft de balken stuk voor stuk schoongemaakt, waarna ze naar de timmerwerkplaats zijn gebracht om slechte delen te vernieuwen.”

Balk voor balk

In november 2014 kon de heropbouw van de schuur beginnen. “Dat ging sneller dan verwacht,” vertelt Gilles, die zelf tijdelijk in een bouwkeet achter de boerderij woont. “Eerst hebben we het hele vakwerkgeraamte teruggeplaatst, uiteraard ook weer balk voor balk. Daarna was het dak aan de beurt. Daarvoor hebben we de oude dakpannen hergebruikt. Binnenkort beginnen we met het opvullen van de vakken. De houten latten en wilgentenen die hiervoor nodig zijn, hebben we moeten vernieuwen. Maar de oude stroleem kunnen we na een flinke schoonmaakbeurt prima opnieuw gebruiken.”

Duurzaam bouwen

Als het bouwwerk weer helemaal staat, wordt de schuur van binnen klaargemaakt voor bewoning. Emmanuel: “We proberen hierbij het duurzaam instandhouden van het monumentale pand optimaal te combineren met aangenaam en modern wooncomfort. Jarenlange ervaring leert dat je hiervoor uiteindelijk het best kiest voor natuurlijke materialen. Dus geen piepschuim of andere chemische producten, maar gewoon bouwmaterialen als leem en hout, waar ze al eeuwen mee bouwen.” Gilles vult aan: “Deze manier van werken kost meer tijd, maar is wel echt duurzaam. Gelukkig heb ik alle tijd om een droomwoning te realiseren, die recht doet aan zijn geschiedenis maar ook woonplezier biedt aan de generaties na mij. Dat moet ook wel, want na de schuur is het oude woonhuis aan de beurt voor een grondige renovatie.

Bron:

LAUGS BOUWMEESTERS B.V.

Dalestraat 46B
6262 NN Banholt (NL)
info@laugs.com

Natuurlijk materiaal

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei stucturen verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

Oeroude leem

Moderne leempleisters kenmerken zich door de brede gebruiksmogelijkheden en spelen in op de decoratietrends van tegenwoordig. Het is mogelijk om glanzend of mat marmer, gepolijste steen of zelfs betonlook te verkrijgen voor muuroppervlakken. Wij kunnen alle technieken voor je uitvoeren

bekijk projecten

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld spack of spachtelputs.

Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

Leem Assortiment

  • Witte Basisleem
  • Kleurleem Grof
  • Yosima Designleem
  • Yosima Leem spachtel
  • Claytec San Remo

Over leem

Kunnen we je heel veel vertellen

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling
van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling

Ook hebben we de IJsselleem kleuren beschikbaar, Dit zijn prachtige typische Achterhoekse leemkleuren in Yosima Designstuc van Claytec. Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

We komen graag bij je langs

Om je kennis te laten maken met leemstuc  Door middel van kleurstalen en brochures die we kunnen meenemen heb je een behoorlijk beeld van wat leem voor uitstraling heeft. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?