Leemstuc en Kalkvloer in Amsterdam

Een luxe appartement met charme hebben we omgetoverd tot een paradijs met leemstuc op de wanden, En hebben we hebben een woonvloer aangebracht in kalk met StucDeco van Stoopen en Meeus

Een vloer op basis van kalk

Het leggen of “smeren” van een kalkvloer is een arbeidsintensief en ambachtelijk proces. Wanneer de vloer ligt wordt deze beschermd door een olie bijenwas, of vernis toe te passen. De vloeren zijn erg makkelijk te onderhouden en zijn met name geschikt voor toepassing in ruimtes zoals de badkamer. In een vertrek als de woonkamer kan een kalkvloer ook een prachtig resultaat opleveren.

Smeerbare natuursteen, zo wordt StucDeco ook wel genoemd. Eerlijk hard in aanvoelen, heerlijk stevig en krasvast. En toch met een zekere elegantie en raffinement die zeldzaam is.

Al van in de klassieke oudheid is Stuc een gesofisticeerd product dat als prestigieuze afwerklaag werd gebruikt op vloeren, wanden, muren en trappen van villa’s en paleizen. Ook vandaag nog wordt de stuc-techniek alleen door echte ambachtslieden gebruikt in omgevingen die het werkelijk waard zijn.
Met StucDeco haal je een natuurlijk product binnen dat ten opzichte van andere minerale wandafwerkingen zo hard als beton is en perfect watervast. Als het goed geplaatst wordt tenminste, want het perfect plaatsen van Stuc vergt echt vakmanschap.
StucDeco is ondanks zijn traditionele herkomst multi-inzetbaar en draagt zo bij aan de sfeer in zowel oude gebouwen als in nieuwe strakke architectuur. Dit materiaal kan allerlei wensen aan, zolang deze hoge kwaliteit, stevigheid en raffinement vereisen. Van tadelakt -look badkamers over glanzende muren met kleurnuances tot een perfect hagelwitte, strak egale muurbekleding: met StucDeco kan dit allemaal

Waar moet je op letten in een nieuwbouw woning ?

Er komt tijdens het bouwen veel vocht in de woning, Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter! Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de kalkvloer

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

“ Leem geeft je meteen een behaaglijk gevoel in je nieuwe woning “

Kalkproducten

Omdat een kalkmortel uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. kalkpleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Kalkpleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.

Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met kalk kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

kalk en leem zijn puur

Omdat pigmenten de StucDeco in kleuren, zijn het vaak natuurlijke, aardse kleuren en tinten waarin StucDeco zich presenteert en zich onderscheid van andere woonvloer types: van lichte zandtinten tot diepe donkere kleuren. Anderzijds liggen ook perfect witte muren of een zwarte tadelakt-look binnen het bereik.Alleszins is het aangewezen om de afwerking eerst als staal te testen om de invloed op de kleur, de intensiteit en het uitzicht samen met de applicatietechniek te evalueren

Woonvloer in huis

Anders dan betonlook vloer of een gietvloer heeft een StucDeco kalkvloer een natuurlijke uitstraling. Dat komt omdat de vloer met de hand wordt aangebracht en gepleisterd. Dat ambacht voel je terug in de uitstraling. Een gladde, naadloze vloer zonder de steriele uitstraling van een gietvloer. Op een gietvloer zie je elk stofje liggen en er komen gemakkelijk (diepe) krassen in. Bij StucDeco zie je een stofje of vlekje niet zo snel, het krast veel minder en je houdt de vloer net zo makkelijk schoon. StucDeco is zeer geschikt als woonvloer en je kunt het ook laten doorlopen in de keuken.

Kalk

Kalk is de aanduiding voor een aantal alkalische zouten van calcium, zoals calciumoxide (ook wel ongebluste kalk), calciumhydroxide (gebluste kalk), calciumcarbonaat en caclciumwaterstofcarbonaatIn de natuur komt kalk voor als calciumcarbonaat in onder meer kalksteen en mergel. Ook levende wezens bezitten delen die veel kalk bevatten, zoals beenderen, schelpen en pantsers van bijvoorbeeld koralen. Kalksteen is ontstaan uit kalkrijke overblijfselen van dode zeedieren. Kalkachtige producten worden verkregen uit kalksteen, schelpen en beenderen

Kom naar kalk of leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met kalk kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.

Interesse in kalk of leem?

Start je woonvloer en leemproject met ons.

Werken met kalk en leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?