Leemstuc en houtvezel-isolatie in Stokkum

Na de Korenmolen Düffels Möll in Stokkum, is nu het molengebouw aan de beurt om er een tweede leven aan te geven. Met een grondige renovatie tot gevolg waarbij onder andere de wanden worden geïsoleerd met houtvezelplaat en afgewerkt met basisleem en kleurleem van Claytec

Hout en leem, een sterke combinatie!

Houtvezel binnen isolatie, combineert de positieve eigenschappen van twee van de oudste natuurlijke bouwmaterialen ter wereld: hout en leem. De houtvezelisolatieplaat is speciaal voor het na-ïsoleren van de binnenzijde van buitengevels ontwikkeld.De eigenschap van houtvezelisolatie is dat het veel vocht kan bufferen. De stabiele houtvezelisolatieplaat zorgt voor een gecontroleerde accumulatie van vocht en die door de capillaire eigenschappen van de houtvezels gedoseerd wordt afgegeven. De condens opvang ligt in de houtvezelisolatieplaat, waardoor de constructieve gevel niet door condens vocht wordt verzadigd. De meeste andere isolatiematerialen kunnen geen vocht reguleren en zijn daarom niet geschikt voor binnen isolatie van gevels.
Naast het isoleren is het luchtdicht maken van gevels belangrijk voor het gevoel van behaaglijkheid. Bakstenen gevels zijn niet lucht- en winddicht. Span maar eens een stuk plasticfolie tegen de binnenzijde van een on-geïsoleerde gemetselde muur (bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een garage) dan ziet men de folie opbollen van de winddruk! Voor het luchtdicht maken had men vroeger dikke pleisterwerklagen nodig aan de binnenzijde van een woning en behang. Houtvezelplaat systemen leveren ook de benodigde lucht- en winddichting, maar zijn toch ‘ademend’. Zodra men in een windstille, tochtvrije omgeving is voelt het direct warmer aan, zonder dat men dikke isolatielagen nodig heeft.

Wat is houtvezel isolatie?

Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit de reststroom uit de houtindustrie. Deze reststroom met een lage economische waarde wordt omgezet naar een hoogwaardig isolatiemateriaal. Met enkel een natuurlijke bindmiddel worden de vezels gebonden tot maatvaste, strakke homogene isolatieplaten.

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

“ Leem geeft je meteen een behaaglijk gevoel in je nieuwe woning “

Houtvezelplaat

Houtvezelisolatie is een vorm van cellulose-isolatie dat in dezelfde lijn ligt als papierisolatie of papiervlokkenisolatie. De luchtkamers in de platen en de cellulose houden warmte vast en zorgen hiermee voor thermische-isolatie. Dankzij de ademende structuur van de houtvezel zijn de houtvezelplaten bovendien ideaal voor de regeling van vochtigheid van de binnenlucht naar de buitenlucht.

De fabriek van Pavatex is gevestigd in Frankrijk (Golbey). Voor het produceren van de Pavatex platen wordt gebruik gemaakt van houtsnippers. De houtsnippers komen van de naastgelegen houtzagerij. De houtzagerij maakt op hun beurt gebruik van de duurzame bosbouw.

Nadat het zaagafval (houtsnippers) van de houtzagerij wordt afgeleverd bij de Pavatex fabriek worden de houtsnippers gestoomd. Daarna worden de vezels uit de snippers geschraapt. Vervolgens wordt dat materiaal samengeperst tot plaatmateriaal. Binnen 45 minuten is een houtkrul een isolatieplaat geworden.

Voordelen en eigenschappen

  • Houtvezelplaat is goed vochtbestendig en kan bij de juiste toepassing veel vocht herbergen en afgeven.
  • Houtvezelisolatie kent geen chemische toeslag middelen en of uitdampen van schadelijke stoffen, tijdens verwerken is hooguit een mondkapje tegen stof aan te raden, irritatie zoals bij glas of steenwol is niet aan de orde.
  • Houtvezelplaat is door zijn dichte structuur en fijn (hout)stof gehalte moeilijk brandbaar; het vuur verstikt.
  • Houtvezelplaat draagt bij aan CO2 reductie.
  • Houtvezelproducten kunnen aan het einde van hun gebruikscyclus worden gerecycleerd of als brandstof dienen.
  • Door je woning of bedrijfspand met houtvezel te isoleren creëer je een aangenaam en gezond binnenklimaat, voorwaarde voor isoleren met houtvezel is een dampopen afwerking van wanden, daken en plafonds: idealiter werk je deze af met kalkstuc en silicaatverf

hout en leem zijn natuurlijk

De natuur schenkt ons al eeuwen materialen waar we mee kunnen bouwen. leem en hout zijn misschien wel de oudste materialen ter wereld. Houtvezelplaat en leemafwerking geven niet alleen een hoge isolatiewaarde, ze zijn ook esthetisch en bouw-biologisch waardevol.

ClayTec_10_011_Lehm-Oberputz-fein-Fachs_Sack_1a
leemstuc_ecowonen

Leem in huis

Steeds meer mensen beseffen dat het moderne bouwproces meer ruimte behoeft aan ecologische materialen en een duurzamere aanpak, leemproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouwvormen van nu. Droogbouw met leembouwplaten, stamp-lemen muren die zelfs als dragende constructies dienst kunnen doen, combinaties met stro-bouw, leemstenen die worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling voor houtskelet, traditionele vakwerkhuizen en binnen afwerking met basisleem of kleurleem zijn voorbeelden van leemgebruik anno nu.

Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem  hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is. Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk.

Leem

Leem is de aanduiding voor een grondsoort die voornamelijk bestaat uit silt, zand en klei bestaat (deeltjes met korrelgrootte tussen de 2 en 50 t/m 64 micrometer). In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet.

Ondertussen zijn er verschillende leemproducenten in Nederland, waar je kant en klare leem kan kopen.

Kom naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met kalk kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.

Interesse in leem op de muur ?

Start je isolatie en leemproject met ons.

Werken met kalk en leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?