Een luxe woning in Ede hebben we omgetoverd tot een paradijs met leemstuc op de wanden, En hebben we de badkamers afgewerkt in kalk met StucDeco van Stoopen en Meeus
100% natuurlijk bouwmateriaal
Leemstuc bestaat uit zand, klei en water. Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vochtregulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen. Het is bovendien anti-statisch en makkelijk te repareren.
Waar moet je op letten in een nieuwbouw woning ?
Er komt tijdens het bouwen veel vocht in de woning, Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter! Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c heeft invloed op de gelijkmatige droging van de kalkvloer
De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.
“ Leem geeft je meteen een behaaglijk gevoel in je nieuwe woning “
Dit moet je weten als je alleen voor basisleem kiest
Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.
Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.
Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.
Moderne interieurs
Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met kalk en leem kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.
kalk en leem zijn puur
Omdat pigmenten de StucDeco in kleuren, zijn het vaak natuurlijke, aardse kleuren en tinten waarin StucDeco zich presenteert en zich onderscheid van andere woonvloer types: van lichte zandtinten tot diepe donkere kleuren. Anderzijds liggen ook perfect witte muren of een zwarte tadelakt-look binnen het bereik.Alleszins is het aangewezen om de afwerking eerst als staal te testen om de invloed op de kleur, de intensiteit en het uitzicht samen met de applicatietechniek te evalueren
Natuur op de muur
Steeds meer mensen beseffen dat het moderne bouwproces meer ruimte behoeft aan ecologische materialen en een duurzamere aanpak, leemproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouwvormen van nu. Droogbouw met leembouwplaten, stamp-lemen muren die zelfs als dragende constructies dienst kunnen doen, combinaties met stro-bouw, leemstenen die worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling voor houtskelet, traditionele vakwerkhuizen en binnen afwerking met basisleem of kleurleem zijn voorbeelden van leemgebruik anno nu.
Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is.
Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk
LEEM
Leem is een natuurlijke grondstof dat wordt gewonnen uit leemgroeven in Europa, waaronder in Nederland in Drenthe. In de fabriek worden, voor de kleurproducten van leem, gekleurd zand en klei gemengd in de juiste hoeveelheden om diverse natuurlijke tinten te verkrijgen.
Aan de bouwproducten van leem zijn geen chemische additieven toegevoegd en evenmin is het gebrand, zoals cement, kalk en gips waarbij veel CO2 vrij komt.
Kom naar kalk of leem kijken in de studio
Om je kennis te laten maken met kalk kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.
Interesse in kalk of leem?
Start je woonvloer en leemproject met ons.
Werken met kalk en leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.