Leemstuc in Monumentale boerderij Vorden

De huidige bewoners hebben mooie plannen met Boerderij De Zelst een ontmoetingsplek voor mensen uit het dorp, dagjesmensen en toeristen. In de naast de boerderij gelegen schoppe komt een ruimte voor publieke activiteiten en een kleinschalige theeschenkerij. Wij mogen daar de kap en de wanden op een authentieke manier afwerken met leem

De huidige bewoners hebben het pand betrokken in 2014 en zijn sinds 2015 het complex aan het restaureren en verduurzamen. Ze hebben grootse plannen. Zo wordt De Zelst een ontmoetingsplek voor mensen uit het dorp, dagjesmensen en toeristen.In de naast de boerderij gelegen schoppe komt een ruimte voor publieke activiteiten en een kleinschalige theeschenkerij. Onder de historische sporenkap van het authentieke voorhuis komt straks een erfgoedlogies accommodatie.
In de toekomst worden de hooibergen die op het erf gestaan hebben teruggeplaatst.Tevens wordt de erfbeplanting zodanig aangepast dat het oorspronkelijke agrarische karakter van de boerderij benadrukt wordt

100% natuurlijk bouwmateriaal

Leemstuc bestaat uit zand, klei en water. Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vochtregulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen. Het is bovendien anti-statisch en makkelijk te repareren.

Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft

Leem in monumenten een goede match

Vocht wordt geleidelijk opgenomen door de leemstuc en scheidt het pas weer af wanneer de ruimte droger is. Leem vermindert hierdoor de kans op schimmels en bacteriën. Geluidsabsorberend: Door de structuur van leem is het perfect geluidsabsorberend en geluidsdempend.

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

“ Clay can be Art in the right hands “

Dit moet je weten als je alleen voor basisleem kiest

Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.

Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met kalk en leem kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

leem is puur natuur

Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft.

leemstuc_ecowonen

Natuur op de muur

Steeds meer mensen beseffen dat het moderne bouwproces meer ruimte behoeft aan ecologische materialen en een duurzamere aanpak, leemproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouwvormen van nu. Droogbouw met leembouwplaten, stamp-lemen muren die zelfs als dragende constructies dienst kunnen doen, combinaties met stro-bouw, leemstenen die worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling voor houtskelet, traditionele vakwerkhuizen en binnen afwerking met basisleem of kleurleem zijn voorbeelden van leemgebruik anno nu.

Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem  hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is.

Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk

Meer informatie rondom leem en dit project, Of geinteresseerd in monumentale boerderijen in de achterhoek.

Bekijk dan ook eens de websites

LEEM

Leem is een natuurlijke grondstof dat wordt gewonnen uit leemgroeven in Europa, waaronder in Nederland in Drenthe. In de fabriek worden, voor de kleurproducten van leem, gekleurd zand en klei gemengd in de juiste hoeveelheden om diverse natuurlijke tinten te verkrijgen.

Aan de bouwproducten van leem zijn geen chemische additieven toegevoegd en evenmin is het gebrand, zoals cement, kalk en gips waarbij veel CO2 vrij komt.

Kom naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leem kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.

Interesse in leem?

Start je woonvloer en leemproject met ons.

Werken met kalk en leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?