Witte basisleem in woning Heeten

We gaan aan het werk in een nieuw gebouwde houtskelet woning in Heeten, Waar we gaan opbouwen en afwerken met witte basisleem van Tierrafino op alle wanden en plafonds, De woning is aan de binnenzijde volledig opgebouwd met Gutex houtvezelplaten

Houtskelet

Bij het houtskeletbouw-principe wordt een wand opgebouwd uit een frame van hout: een houten skelet. Dit frame vormt samen met een constructieplaat de dragende structuur van de woning. We voorzien dit van isolatiemateriaal, eventueel aangevuld met folie of ander vochtregulerend materiaal.

Houtskeletbouw is perfect voor het bouwen van uw huis. Het is iets goedkoper dan log bouw en kan een modernere uitstraling hebben. Deze bouwmethode is niet alleen geschikt voor het bouwen van woningen, maar ook perfect voor een uitbreiding aan uw huidige huis of het herindelen van ruimten.

Basisleem en kleurleem als afwerking

Leempleister heeft ongekende eigenschappen met een bijzonder positieve invloed op het binnenklimaat. Dit komt mede door de vocht regulerende werking, hierdoor ontstaat een stabiele luchtvochtigheid in huis. Leem is daarnaast antistatisch en biedt het, dankzij de aanwezige kristallijne mineralen, een lichte bescherming tegen straling waardoor de gezondheid en het binnenklimaat worden verbeterd. Leemstuc is verder onbrandbaar, warmte accumulerend, damp-open en heeft het een antischimmel werking

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

Witte Basisleem van Tierrafino

Of Beter gezegt een Off -White basisleem, een echt witte basisleem is ook wel heel lastig te benaderen in de productie als basisleem, We kunnen je nog helpen het witter te krijgen door er een beetje wit pigment aan toe te voegen maar daarover later meer. In ieder geval is er nu basisleem in Wit

We kunnen er uren met je over praten, of er van alles over schrijven, Maar we brengen de witte basisleem beter aan, in jou project. We zijn dan ook een van de weinige verwerkers in Nederland die regelmatig de witte basisleem van Tierrafino verwerken.

Hoe we dat doen?

Dat is afhankelijk van de grootte van het project!

De witte basisleem komt in bigbags van 1250 kg en eventueel mogelijk in zakken van 25 kg

Wij doen dat graag met de spuitmachine, en een goed lopend team aan vakmensen met passie voor leem. Maar dan moet het wel een rendabel project zijn. Dat wil zeggen. meer dan 50m2 ! We moeten de leemspuit maximaal en optimaal kunnen inzetten, en een goede doorloop kunnen garanderen.

Raapwerk

Een raap-laag aanbrengen wil zeggen, een laag stuc dikker dan 1cm om een wand uit te vlakken en recht te maken. basisleem is dus een raapmortel. Omdat de basis leem wordt gebruikt als ondergrond is de kleur soms verschillend : soms is de leem wat donker en soms wat licht. Dat geeft niet, want over de bruine basisleem komt toch nog een afwerklaag van leemfinish of leemverf met een mooie natuurlijke kleur.

Met de witte basisleem heb je dus een raap en kleurleem afwerking in een. En de kleurleem laag niet meer nodig. Dat spaart kosten. Je moet alleen wel de witte kleur van Tierrafino mooi vinden

Ondergrond

Leem kan op ieder dragende ondergrond worden aangebracht, zoals baksteen, porisosteen, kalkhennepwanden, strobalen en beton. Leem hecht zich dus uitstekend maar op gladde en geverfde ondergronden moet er eerst worden voor-gestreken met een hechtprimer of worden voorgezet met een laag hechtleem. Op houten plaatmateriaal kan geen leem worden toegepast, u zult dit eerst moeten vervangen door bijvoorbeeld gipsplaat, pavatex e.d

” Leem is niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…”

Leemproducten

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

Leem is waardevol

Steeds meer mensen zijn de gezonde eigenschappen van leem aan het herontdekken. Leem isecologisch en biologisch een waardevol product én wordt zelfs als genezend ervaren. In verschillende culturen neemt men leembaden voor dereinigende en genezende werking van de mineralen. leemproducten van zijn volledig natuurlijk, huidvriendelijk en zondertoevoeging van chemicaliën. Daarom wordt leem tegenwoordig niet alleen voor restauraties en renovaties gebruikt, maar ook voor nieuwbouw

leemstuc_ecowonen

Leem in huis

Er wordt vandaag nog steeds met leem gebouwd en er werd ook in het vaak met leem gewerkt. Leem kan je bijna overal ter vinden. Het is een natuurlijke, kleverige stof die bestaat uit een mengeling van aarde met verschillende korrelgrootten, waaronder zand en klei Je kan op verschillende manieren met leem bouwen. In zuiderse landen worden meestal leemblokken gemaakt. Die blokken noemen we adobe. Men vermengt leem met water. Vaak wordt er ook stro of mest aan toegevoegd. Vervolgens wordt dat mengsel in een rechthoekige vorm geperst. Deze leemblokken kan men laten drogen in de zon of in een oven.

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, Fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld Spack of Spachtelputs.

Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

Leem

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling. Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

Kom naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leemstuc  kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot oppervlak maakt het rendabel om met de leemspuit te werken. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische Spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse in leem?

Start je leemstuc project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?