Leem stucwerk onder veranda Wageningen

Wie wordt er niet blij van een veranda? Heerlijk in de koele schaduw tijdens de warme zomerdagen of juist beschut uit de regen in het voorjaar of najaar. Wij werkte deze veranda af met een speciale op kleur gemaakte basisleem van Claytec

Veranda’s winnen de laatst jaren sterk aan populariteit, ook bij kleinere woningen. En van een simpel afdakje om beschut te zitten groeide de veranda uit tot een verlengstuk van de woning. Maar wat gebruik je nu als stucmateriaal?Sommige veranda’s zijn afgewerkt met hout, maat wil je een bakstenen wand mooi afwerken dan kan je het best gebruik maken van een kalkpleister, of kalei en ook (in dit geval) met leem

De voorwaarden waaronder gebouwd kan worden met leem gaan kortweg over de bescherming tegen water.
Het begint met het fundament dat niet van leem gemaakt moet worden omdat het door langdurig blootstaan aan water langzaam zachter wordt. De leembouw kan pas beginnen boven het maaiveld, dus boven de grond.
Eenmaal begonnen met bouwen met de leembouw met leemstenen, strobalenbouw of anderszins, moet je ervoor zorgen dat de leem zo min mogelijk in aanraking komt met regen door een flinke overkapping te maken.Bij deze veranda staan alle wanden beschermd en is er geen last van regeninslag.
Als je het dan helemaal goed wilt doen, gebruik je géén leem voor de afwerking van de leembouw aan de buitenkant. Jouw gekozen techniek van wilgentakken met leem is een veelgebruikte bouwwijze in het zuiden van ons land (Limburg), België en Duitsland. In de vakwerkhuizen worden de ruimten tussen de balken gevuld met wilgentakken en leem, maar altijd afgewerkt met een kalkmortel. Kalk en in het bijzonder hydraulische kalk is waterbestendig. Ook wordt hydraat kalk gebruikt. Het is de enige manier om volgens de klassieke bouwmethoden van duurzaam bouwen de gebruikte leem af te schermen.

Leem is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit klei, silt en zand. Leem is minder geschikt om er planten op te verbouwen vanwege de geringe hoeveelheid voedingsstoffen en de moeilijke verwerkbaarheid. Leem is in grote delen van de wereld aan of net onder de oppervlakte aanwezig.

Wij worden blij van werken met leem en hebben al veel projecten gerealiseerd in Nederland, Belgie en Frankrijk. Leemstuc projecten in Ziekenhuizen, Horeca gelegenheden, kantoren en woningen. Waarom kies je voor leem? Als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.

Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.

Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies over leemstuc afwerking.

Stuur een e-mail naar info@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-154.299.78

Direct advies

 

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?