Leuke opdracht gekregen voor een appartement afwerking in Ede, Deze woning gaan we afwerken met kleurleem, ook wel leemfinish genoemd. Graag leggen we je uit wat dit inhoud. Er komen bij Studio Ecowonen heel veel aanvragen binnen voor Leemstuc, maar wat is Leemstuc Eigenlijk?
Ecowonen werkt landelijk, dus door heel Nederland, Er staan zelfs al een paar opdrachten gepland voor volgend jaar in Duitsland. Omdat we heel veel stukadoors werkzaamheden met leem uitvoeren, krijgen we heel vaak de vraag!. Wat kost leemstuc eigenlijk?
Het is niet een algemene term die je kan hanteren!, zoals er ook gips stucwerk of kalk stucwerk bestaat. Leem stucwerk is stucwerk met leemproducten, welke je op heel veel manieren kan afwerken. Zullen we het eens uitleggen?
Leemstuc
Leemstuc is dus stukadoorswerk met leem. je kan dit grofweg in drie categorieen indelen namelijk
- Basisleem (base) afgewerkt
- Basisleem met kleurleem (leemfinish) er overheen
- Alleen kleurleem (leemfinish)
Bruinleem
Als je kiest voor leem omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.
Door de onveranderde kwaliteit is leem in staat een gezond binnenklimaat te helpen bevorderen, zonder dat allerlei technische installaties nodig zijn.
Basisleem heb je nodig om een beter binnenklimaat te krijgen. Wij zetten een basisleem laag op in 1,2 centimeter, Basisleem is er tegenwoordig in vier kleuren : bruin, terra, rood tint en wit. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond uit te vlakken. Het kan gepleisterd worden met leemfinish of geschuurd worden en schilders klaar worden opgeleverd.
De nieuwe witte basisleem is ook erg mooi als afwerklaag, Lees via deze link meer over de witte basisleem
Kleurleem, ook wel leemfinish genoemd is een dunnere afwerkleem die meestal over de basisleem gaat, je kan het ook over bestaand stucwerk zetten. Kleurleem komt in veel aardse tonen die onderling ook nog eens te mengen zijn, De modernere leemfinish is afhankelijk van het merk cellulose of zetmeel gebonden, en benaderd hierdoor de hardheid van gips. Je kan bij ons een kleurkaart aanvragen van Tierrafino of Claytec leemfinish
Kenmerken leem
De kwaliteiten van leem zijn onder andere:
- reguleren luchtvochtigheid; leem kan tot tien keer zoveel vocht uit een ruimte opnemen als bijvoorbeeld materialen als baksteen. En weer terug de ruimte in brengen wanneer dat nodig is.*
- warmte accumulerend; leem slaat de warmte op van zonlicht of verwarming en houdt deze gedurende lange tijd vast, zodat in bijvoorbeeld muurverwarming een zeer aangenaam gevoel ontstaat in de ruimte. In een mediterraan klimaat of nog iets zuidelijke in Afrika, functioneert de leem zo als koeling overdag en als verwarming gedurende de nacht. De leem staat de warmte geleidelijk weer af.
- akoestiek; een dikke laag leem heeft een hoog absorptie vermogen.
- geen gif; leem is een 100% natuurlijk materiaal, het irriteert niet op de huid.
- afval; leem geeft nauwelijks afval. Het kan volledig worden hergebruikt zonder extra energiekosten. Eventueel vervuild afval (schroeven, papier e.d.) kan bij het gewone afval worden weggegooid.
- water; leem kan niet tegen langdurend stromend water. Spatwater bescherming is nodig en ook is het alleen met toeslagstoffen buiten te gebruiken.
- kalk; leem wordt watervast door het te mengen met kalk.
- zacht; leem is een relatief zacht materiaal, het is daarom niet geschikt om overal toe te passen. Leem kan met natuurlijke materiaal wel hard gemaakt worden.
Heb je interesse in leem en of wandverwarming?
Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leemstuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht.
Leemstuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputz of latex, Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat. We kunnen leemfinish in verschillende afwerkings niveau’s bij je aanbrengen
Wil je een offerte
Bel met Peter van Hemert 06-15429978 of mail naar info@ecowonen.net