Leemstuc en kalk in een kerk in Bakkum

leemstuc_ecowonen_website_leem

Het witte kerkje in Bakkum heeft de functie van woonbestemming gekregen, Om de akoestiek te verbeteren en een beter binnenklimaat te krijgen hebben we het in opdracht van Dennis Velzeboer afgewerkt met leemstuc, Basisleem en Yosima Kleurleem van Claytec

Yosima Designleem kenmerkt zich door een sterk oppervlak, sfeervolle afwerking en verfraaiing aan je interieur. Dit duurzame bouwmateriaal bestaat uit leem en klei met een uitzonderlijke levendigheid en kleurdiepte.  Kies ook een toeslag van stro, parelmoer, flash of een andere, en bepaal je eigen uitstraling

Als verbeteraar van de akoestiek en een beter binnenklimaat is leemstuc een ideale mortel, Waar je vroeger op maar een manier je leem kon afwerken.  Kan je tegenwoordig met de moderne leem bouwstoffen van nu op veel manieren je wanden, vloeren en plafonds afwerken met leemstuc.

Natuurlijk materiaal

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei stucturen verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.

leem in jou huis

Moderne leempleisters kenmerken zich door de brede gebruiksmogelijkheden en spelen in op de decoratietrends van tegenwoordig. Met dit stoere materiaal kunnen we inmiddels heel veel uitvoeringen voor je realiseren, Van Woningen tot Kantoren, Boerderijen, Kerken, Horeca en Ziekenhuizen

bekijk projecten

Leem 

Leem en kalk in de kerk

Het bescheiden gebouwtje in het groen van het Noord-Hollandsche bos en duin gebied is rond 1915 gebouwd bij het terrein van een zorginstelling. Bestemd voor gelovigen van verschillende religies kreeg het geen uitgesproken katholiek of protestants karakter. Bij een verbouwing in de jaren zestig kreeg het gebouw een betonvloer en werd het voorzien van laag in de gevels geplaatste vensters; als bij een woning. Je zou het als een voorbode kunnen zien van de toekomstige bestemming van het gebouw.

Er waren dus wat zaken waar het architectenteam Mulleners + Mulleners, Debbie Alferink en interieurarchitect Erik Grutter bij de transformatie rekening mee moesten houden. “Het was vooral van belang dat de geschiedenis van het pand zichtbaar zou blijven

Leem machinaal verwerken

Leem op de muur was een uitdaging in deze kerk, Je praat wel over wanden van negen meter hoog!” zegt dennis velzeboer Hij riep de hulp in vancollega-stukadoor Peter van Hemert, van Ecowonen.“Hij heeft ervaring met het verspuiten van dit materiaal”, legt Velzeboer uit. “Dat kost veel minder tijd en energie dan het de kerk in kruien en de steiger op sjouwen.” Machinaal verwerkt zat de 1 tot 2 cm dikke laag Claytec basisleem erin drie dagen in. Het materiaal is er in één laag opgegaan en vervolgens vlak gezet onder de rei. Na een lange droogperiode, de basisleem is in de wintermaanden aangebracht, is nog even de rabatschaaf eroverheen gegaan. Daarna is de leem afgewerkt met twee lagen grijze Yosima leemfinish van Claytec, fijn geschuurd.

Leem

Als bouwmateriaal

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling
van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling

Ook hebben we de IJsselleem kleuren beschikbaar, Dit zijn prachtige typische Achterhoekse leemkleuren in Yosima Designstuc van Claytec. Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

We komen graag bij je langs

Om je kennis te laten maken met leemstuc  Door middel van kleurstalen en brochures die we kunnen meenemen heb je een behoorlijk beeld van wat leem voor uitstraling heeft. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. We kunnen hier afspraken over maken

Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de omvang van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken.

Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?