Leemstuc in vakwerkbouw Gramsbergen

vakwerkbouw ecowonen

Ecowonen is gestart met de werkzaamheden in Gramsbergen, Waar een woning is gebouwd op de oude vakwerkbouw manier. Deze gaan we voorzien van verschillende leem lagen in de opbouw van wilgentenen tussen de vakwerkdelen. De uiteindelijke afwerking wordt witte basisleem van Claytec

Vakwerkbouw is al ruim 10.000 tot 6.000 jaar voor Christus bekend. De Band keramiekers hadden huizen met gevlochten wanden, die ook nog eens met leem waren afgesmeerd en de Romeinen hadden zelfs vakwerk met stijlen en regels.
In Nederlands Limburg is de oudst bekende vakwerkgevel, uit 1406, in de Maastrichtse binnenstad te vinden. Op het ‘platteland’ kunnen we niet ver teruggaan; daar is het oudste vakwerk te dateren rond 1500. Dat heeft veel te maken met oorlogen en verwoesting, maar ook met het intensieve gebruik van panden die bovendien, anders dan in de stad, vrij lagen en dus meer last hadden van weersinvloeden.
Het gros van het nu nog aanwezige vakwerk is dan ook achttiende- en vroeg negentiende-eeuws van aanzien, wat niet wegneemt dat er menigmaal een oudere kern aanwezig is.
En tegelijkertijd vinden we ook nog menig zeventiende-eeuws pand.
Vakwerk bestaat gewoonlijk uit een houten structuur met een invulling van de tussenliggende ruimtes (“vakken”). De stijlen van een vakwerkconstructie maken vaak ook deel uit van de gebinten De invulling bestaat oorspronkelijk uit vlechtwerk van tenen van wilgen dat bestreken is met een mengsel van leem De basis van het vlechtwerk bestaat uit verticale houten staken die in gaten en sleuven in de regels zijn bevestigd. Hiertussen worden vervolgens twijgen gevlochten.
Deze techniek wordt vitselstek (in Vlaanderen “plak-en-stak”) genoemd. Later werd als invulling ook baksteen gebruikt.

Met sterke merken werken

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio/based en bouw biologisch bouwen anno nu, Merken zoals Tierrafino, Oskam en Claytec zijn oude namen in het nieuwe bouwsegment en maken al jaren bewezen materialen in leem

” een veelvoud aan leemproducten, de specialisten in bouwmaterialen van leem “

Leemproducten

Omdat een leempleister uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is het best lastig om daar een stevige stucmortel uit te maken. Er is goed over nagedacht welke grondstoffen nu het beste werken naast  klei, silt en marmerpoeder, en zijn tot wonderbaarlijke resultaten gekomen. Leempleisters die ontzettend stevig zijn en in allerlei structuren verwerkt kunnen worden.

Leempleisters worden alleen gemaakt van natuurlijke en niet-schadelijke materialen. Het handhaaft een goed microklimaat in gebouwen, stoot geen vluchtige organische stoffen uit, neutraliseert geuren en accumuleert warmte. leem is een antistatisch materiaal, trekt dus geen stof aan en is bestand tegen schimmelvorming.
Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met leemafwerking kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het leem te glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

veelvoud aan leem

Moderne leempleisters kenmerken zich door de brede gebruiksmogelijkheden en spelen in op de decoratietrends van tegenwoordig. Het is mogelijk om glanzend of mat marmer, gepolijste steen of zelfs betonlook te verkrijgen voor muuroppervlakken. Wij kunnen alle technieken voor je uitvoeren

leemstuc_ecowonen

Leem in vakwerk

Leem is en veelzijdig bouwmateriaal.

Er wordt vandaag nog steeds met leem gebouwd en er werd ook in het vaak met leem gewerkt. Leem kan je bijna overal ter vinden. Het is een natuurlijke, kleverige stof die bestaat uit een mengeling van aarde met verschillende korrelgrootten, waaronder zand en klei Je kan op verschillende manieren met leem bouwen. In zuiderse landen worden meestal leemblokken gemaakt. Die blokken noemen we adobe. Men vermengt leem met water. Vaak wordt er ook stro of mest aan toegevoegd. Vervolgens wordt dat mengsel in een rechthoekige vorm geperst. Deze leemblokken kan men laten drogen in de zon of in een oven.

Leemstuc aanbrengen in je interieur

Heeft dus veel voordelen. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van leemstuc, als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen’. De dunnere lagen kleurleem, (ook wel leemfinish genoemd) kunnen met hulp van een hechtprimer rechtstreeks worden aangebracht op bijvoorbeeld gipsplaten, Fermacell of gestucte wanden met bijvoorbeeld Spack of Spachtelputs.Maar het is natuurlijk het allerfijnste wanneer je je woning eerst voorziet van een dikkere laag bruinleem (basisleem), deze laag zorgt eigenlijk voor de accumulerende en vocht regulerende  eigenschappen in je huis. In de leefomgeving waar je het meeste bent (de slaapkamers en de woonkamer) adviseren we dan ook eerst een 1,5 cm bruinleem op de wanden. Daarna kunnen we met kleurleem alles afwerken.

Leem

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-,woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vocht regulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling
van beton, verbeterd het de akoestiek en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling.Het gebruik van uitsluitend natuur zuivere ingrediënten met uitstekende verwerkingskwaliteit verbind leemtraditie met hedendaags duurzaam bouwen volgens de huidige bouwstandaarden.

Kom naar leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met leemstuc  Door middel van kleurstalen en brochures die we kunnen meenemen heb je een behoorlijk beeld van wat leem voor uitstraling heeft. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond. Je kan ook komen kijken in de studio in Deventer Zowel basisleem als kleurleem kunnen we handmatig en machinaal verwerken, dat ligt een beetje aan de grote van het project, Een groot aantal vierkante meters maakt het rendabel om met de leemspuit te werken. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische Spachtelputs of latex. Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Interesse?

Start je leem project met ons.

Werken met leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?