Vakwerkhuis Openluchtmuseum Arnhem

Ons is gevraagd om het vakwerkhuis op de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum aan te pakken en er een nieuwe laag basisleem op aan te brengen, De aandacht voor het historische leemvakwerk van oude vakwerkhuizen verdween tijdens de afgelopen decennia naar de achtergrond. Tegenwoordig wordt dit vakwerk op waarde geschat en gerestaureerd. De oude leemvullingen zijn niet alleen onderdeel van het bouwkarakter, ook bouwtechnisch zijn deze waardevol.

Vakwerk was in veel gebieden betaalbaar

De oudste overgeleverde vakwerkhuizen dateren van de late 12e eeuw. De periode 1200 -1300 was voor Europa een periode van grote bevolkingsgroei en verstedelijking waardoor de vraag naar bouwmateriaal toenam. Vakwerk was in veel gebieden zonder een directe en betaalbare toegang tot natuursteen een goedkope manier om een redelijk stabiele hut, schuur of huis te bouwen. In Nederland  en Vlaanderen  is vakwerk (hoewel zeker bekend) nooit bijzonder populair of dominant geweest. Middeleeuwse houtconstructies in de Lage Landen  bestonden doorgaans weliswaar uit een balkenframe, maar dat werd meestal door planken in plaats van met leem afgedekt. De vele klei-aandragende rivieren in deze streken zorgden ervoor dat de baksteenproductie, die gebaseerd was op Zuidoost-Europese technieken, hier reeds vanaf de 14e eeuw de boventoon voerde

De voorwaarden waaronder gebouwd kan worden met leem gaan kortweg over de bescherming tegen water. Het begint met het fundament dat niet van leem gemaakt moet worden omdat het door langdurig blootstaan aan water langzaam zachter wordt. De leembouw kan pas beginnen boven het zogenoemde maaiveld, dus boven de grond.

Eenmaal begonnen met bouwen met de leembouw met leemstenen, strobalenbouw of anderszins, moet je ervoor zorgen dat de leem zo min mogelijk in aanraking komt met regen door een flinke overkapping te maken. Met name het lemen kon gemakkelijk door ‘niet vakmensen’ gedaan worden. Doordat de leem die vrijkwam bij het uitschachten van de kelder gebruikt werd in de wanden, passen vakwerkpanden perfect in het landschap; zij hebben immers de kleur van de omgeving. Dat veranderde toen de wanden witgekalkt werden en zeker toen ook de balken, die altijd onbehandeld waren, mee gewit werden.

Wij zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van leemproducten. Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouw methode nogal arbeidsintensief was.

Buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal

Aanpassingen van oude technieken zoals het leemvakwerk maar vooral de stroleemtechniek en de ontwikkeling van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt. Voorbeelden van deze nieuwe producten zijn de leemsteen, leemstuc en de leemfinish

Wil meer weten over leemstuc of  ander decoratief stucadoorswerk in uw woning? Ecowonen heeft de expertise uw badkamer te voorzien van de meest prachtige afwerkingen die nu in omloop zijn. Zoals:

  • Betoncire
  • Tadelakt
  • Stucdeco
  • Frescolori
  • Beal Mortex

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies, mail naar info@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-15429978

Direct advies

 

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?