Leem in een houten woning in Rekken

In het prachtige dorp Rekken in de gemeente Berkelland komt een autenthieke houten woning te staan, Wij mogen daar de plafonds en de wanden op een authentieke manier afwerken met leem

100% natuurlijk bouwmateriaal

Leemstuc bestaat uit zand, klei en water. Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vochtregulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen. Het is bovendien anti-statisch en makkelijk te repareren.

Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft
Leem en hout zijn een goede match

Leem is een droogmaker. Houtwerk wat opgesloten zit in leem is na honderden jaren nog intact. Het is in eenheid met veel andere natuurlijke producten en natuurlijke processen zoals het damptransport dus vanuit monumentaal oogpunt is goed om leem te gebruiken.

Bij het houtskeletbouw-principe wordt een wand opgebouwd uit een frame van hout: een houten skelet. Dit frame vormt samen met een constructieplaat de dragende structuur van de woning. We voorzien dit van isolatiemateriaal, eventueel aangevuld met folie of ander vochtregulerend materiaal.

Houtskeletbouw is perfect voor het bouwen van uw huis. Het is iets goedkoper dan log bouw en kan een modernere uitstraling hebben. Deze bouwmethode is niet alleen geschikt voor het bouwen van woningen, maar ook perfect voor een uitbreiding aan uw huidige huis of het herindelen van ruimten.

De materialen waar we mee werken hebben allemaal hun sporen verdient in het ecologisch, bio-based en bouw biologisch bouwen anno nu.

“ Leem is niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !… “

Dit moet je weten als je alleen voor basisleem kiest

Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat.

Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.

Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Moderne interieurs

Moderne veelal duurzame woningen willen ook vaak een modern interieur. Met kalk en leem kunnen we aan deze vraag voldoen door bijvoorbeeld het glad te pleisteren, grof te sponsen of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

Wist je dat natuurlijke materialen in je nieuwe woning veel voordelen hebben?

Een bewuste manier van leven gaat prima samen met comfortabele en stijlvol interieur zonder afbreuk te doen aan de manier waarop we leven, Er is ondertussen een groot aantal cradle to cradle, ecologische, biobased en natuurlijke materialen in omloop op het gebied om een nieuw en modern interieur kunt creëren. Mocht je dat via ons niet kunnen vinden dan bieden we het best mogelijke alternatief aan.Tegenwoordig zijn nieuwbouw woningen vaak met koude harde materialen in elkaar gezet, betonnen wanden en plafonds met een spack gespoten plafond, wie wil daar nu in wonen, als er zoveel fijne en natuurlijke materialen op de markt zijn, dan kies je toch niet voor plastic, Toch?

leem en hout zijn puur

Leem is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit een mengsel van klei, zand, silt en organisch materiaal. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal en heeft vele toepassingen, vooral in duurzame en ecologische bouwmethoden. Het bouwen met hout en leem is een hele duurzame en beproefde oplossing

leemstuc_ecowonen
ClayTec_10_011_Lehm-Oberputz-fein-Fachs_Sack_1a

Natuur op de muur

Steeds meer mensen beseffen dat het moderne bouwproces meer ruimte behoeft aan ecologische materialen en een duurzamere aanpak, leemproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouwvormen van nu. Droogbouw met leembouwplaten, stamp-lemen muren die zelfs als dragende constructies dienst kunnen doen, combinaties met stro-bouw, leemstenen die worden gebruikt voor binnenmuren en als vulling voor houtskelet, traditionele vakwerkhuizen en binnen afwerking met basisleem of kleurleem zijn voorbeelden van leemgebruik anno nu.

Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem  hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is.

Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk

LEEM

Leem is een natuurlijke grondstof dat wordt gewonnen uit leemgroeven in Europa, waaronder in Nederland in Drenthe. In de fabriek worden, voor de kleurproducten van leem, gekleurd zand en klei gemengd in de juiste hoeveelheden om diverse natuurlijke tinten te verkrijgen.

Aan de bouwproducten van leem zijn geen chemische additieven toegevoegd en evenmin is het gebrand, zoals cement, kalk en gips waarbij veel CO2 vrij komt.

Kom naar kalk of leem kijken in de studio

Om je kennis te laten maken met kalk kan je komen kijken in de studio in Deventer. Ook kan je komen kijken op een lopend project, of een project wat is afgerond.

Interesse in kalk of leem?

Start je kalkstuc en leemproject met ons.

Werken met kalk en leem in je woning valt nog steeds binnen het 9% BTW tarief voor woningen particulier bewoond en ouder dan 2 jaar.

Meer informatie nodig? of heb je interesse in een offerte mail dan naar info@ecowonen.net

Bel direct
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?