Leemstuc bij Hoeve Wetermans in Olst

Hoeve Wetermans is een prachtige grote boerderij gelegen tussen Diepenveen en Olst. Slechts vijf kilometer ten noorden van Deventer. De oude ‘reeds zeer fraai opgeknapte’ deel wordt aan de binnenzijde afgewerkt met basisleem van Tierrafino.

De bewoners vonden in dit geval de ‘Base’ basisleem van Tierrafino fraaier van kleur, dan die van Claytec, er zit ook wel een kleurnuance in, waar Tierrafino wat meer Oker/bruin/geel is is de Claytec een beetje Grijs/omber/groenig van kleur. Allebei de basislemen zijn overigens prachtig en zeer bijzonder om te verwerken en dragen enorm bij aan een optimalisering van het binnenklimaat

We hebben eerst de binnenplaten in de deel voorbewerkt met een hechtleem. Deze lijm- en hechtmortel in de vorm van een droge, fijnkorrelige kant-en-klaar mix is zowel voor het verlijmen van houtvezel- en mineraalschuim isolatieplaten, als ook leembouw platen op diverse ondergronden. Maar ook geschikt als hechtlaag voor dik lagige leempleister

Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning.

Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”.

Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig. Leemfinish heeft weinig vocht regulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Leempleisters lossen op in water. Ze binden niet chemisch (zoals bijv. cement) maar harden door droging. Oppervlakken kunnen daardoor gedurende langere tijd en zonder tijdsdruk bewerkt worden. Dat de leem oplost in water betekent ook dat men het steeds weer kan hergebruiken. Afval is er niet. Ook is leem onschadelijk voor de huid. Vanwege de uitstekende cohesie en de goede vorm baarheid laat leem zich eenvoudig bewerken, modelleren en aanbrengen.
Leem is een low-energy bouwstof, en het gebruik ervan verduurzaamt bouwprocessen. Dankzij de zorgvuldige selectie van grondstoffen en de doorontwikkelde mengtechnieken voldoen Leem producten aan de allerlaatste eisen. Dit gebeurt allemaal zonder energieverslindende processen zoals branden. Afval bestaat niet, leem is puur natuur.

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies over leemstuc afwerking.

Stuur een e-mail naar info@ecowonen.net of bel met Peter van Hemert op 06-154.299.78

Direct advies

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?